Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 7 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Toyota is helemaal los: heftigere GR Yaris en GT3-racer op komst

Na de GR Yaris, GR86 en al het laatste elektrogeweld dachten we dat het wel even klaar was met heftig Toyota-nieuws. Maar nee hoor, de Japanse autobouwer gaat vrolijk door. Smullen!

Vandaag laat de fabrikant namelijk weten deze maand nog eens het doek te trekken van twee unieke auto’s. Het gaat om een nog heftigere versie van de GR Yaris, die we in 2021 al uitriepen tot beste stuurmansauto van het jaar. Wat Toyota precies van plan is, blijft nog even onduidelijk. Het spreekt nu over een nog verder getuned model. Op de onduidelijke teaserplaat zien we in ieder geval een enorme spoiler op de achterzijde van de hatchback. Ook op de motorkap zien we een enorme luchtuitlaat. Of de Japanners meer dan 261 pk uit de driecilinder weten te persen, is de vraag.

GT3-racer

Dat is niet de enige auto die Toyota onthult. Het toont binnenkort namelijk ook een compleet nieuwe GT3-racer. Dat is nog een concept-car, die vol zit met alle kennis en technologie die Toyota Gazoo Racing de afgelopen tijd heeft opgedaan in de racerij. Concreet betekent dat waarschijnlijk dat de auto gebruikmaakt van techniek uit de recente WEC-racer van Toyota. Van die 680 pk sterke hybride met V6-motor zou sowieso al een afgeleid model verschijnen en de kans is groot dat dit die auto is.

Qua looks blijft het wel even gissen. Op de afbeelding die Toyota nu de wereld in stuurt, zien we een auto die wat weg heeft van de GR Supra. Toch is het een compleet ander model, want wie goed kijkt, ziet compleet andere proporties en een totaal ander lijnenspel. Op 14 januari weten we meer. Toyota kiest de Tokyo Auto Salon namelijk uit als het moment om de auto’s te laten zien.

Hybrides van Toyota

Je vraagt je waarschijnlijk af hoe Toyota in staat is om zoveel sportgeweld op de markt te brengen. Na de GR Supra en GR Yaris komt het dit jaar namelijk ook met een GR86. Dat is geen elektrische of hybride sportcoupe, maar een lichtgewicht sportauto met een ongeblazen (!) boxermotor en achterwielaandrijving. En dat terwijl de eerste elektro-auto van het merk ook nog op de markt moet komen. Ook lijkt het erop dat er binnen afzienbare tijd een GR Corolla verschijnt.

Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris

De reden? Toyota werkt al sinds voor de eeuwwisseling aan hybridetechniek. Die is inmiddels zo bereikbaar geworden, dat een enorm deel van de reguliere Toyota’s tegenwoordig met die hybridetechniek wordt verkocht. En dus is de gemiddelde CO2-uitstoot van de fabrikant vergeleken met andere merken heel erg laag. En juist dat geeft Toyota de ruimte om in deze tijd nog zulke bijzondere auto’s op de markt te brengen. Wie had dat gedacht toen het alweer jaren geleden de Prius liet zien…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.