Autovisie
Autovisie Nieuws 18 jun 2015
Leestijd: 2 minuten

Toyota Hajime: Dinky Toy op ware grootte

Heeft Land Rover een nieuw studiemodel gelanceerd? Je zou het zo denken, maar nee… Dit is de Toyota Hajime, een piepkleine offroader bedoeld voor kinderen.

Compacte Jeep

Doordat er op bijgaande foto’s geen andere objecten naast de Hajime staan, is de grootte van de mini-Toyota moeilijk te schatten. Vooral schuin van voren lijkt het karretje een volwaardige auto, maar toch is hij maar 3 meter lang, 1,3 meter breed en 1,2 meter hoog.

De compacte vierwieler – die wel iets weg heeft van de Mini Moke, de Citroën Mehari en de eerste Toyota Land Cruiser – maakt deel uit van de conceptreeks Camatte Vision. En hoewel ‘Hajime’ in het Japans ‘begin’ betekent, is het gelijknamige wagentje niet de eerste.

Rijplezier voor het hele gezin

Toyota introduceerde in voorgaande jaren al de Sora, Daichi, Takumi, 57s en 57s Sports. Niet op een autotentoonstelling overigens, maar op de Tokyo Toy Show. Want hoewel de elektrische Camatte’s volledig werkende autootjes zijn, zijn ze ‘slechts’ speelgoed.

“Toyota wil ‘de kinderlijke verwondering over auto’s en vrachtwagens’ stimuleren”

En niet op de manier waarop je zou verwachten. Op de Tokyo Toy Show mogen kinderen alleen maar in de Hajime zitten. Er wordt dan een foto van ze genomen, waarna ze op een tablet hun eigen auto kunnen samenstellen door onder meer dertien carrosserietypen en twaalf kleuren te combineren.

Als ze vervolgens de tablet boven een digitaal circuit houden, verschijnt hun Hajime op de baan met hen erin. Wat de lol van deze augmented reality-toepassing is, blijft een beetje vaag, maar Toyota wil ermee “de kinderlijke verwondering over auto’s en vrachtwagens” bij ouders en kinderen stimuleren.

Blitse kleuren

“Bliksemsnelle hot rods, levensreddende ambulances, hardwerkende kraanwagens en nog veel meer zijn beschikbaar in een regenboog aan kleuren”, schrijft het merk. “Door een innovatieve augmented reality-app kun je zien hoe jij en je familie eruit zien in een bijna ongelimiteerd aantal voertuigtypen en –kleuren.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.