Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 14 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Totale CO2-uitstoot daalt, maar we verbruiken meer benzine

De CO2-daling is ingezet. In de eerste drie maanden van 2023 werden er in Nederland minder koolstofdioxide en andere broeikasgassen uitgestoten dan in de eerste drie maanden van vorig jaar. Toch verbruiken we meer benzine, zo blijkt uit cijfers van het CBS en de Emissieregistratie van het RIVM.

De totale uitstoot was in het eerste kwartaal van 2023 4 procent minder dan een jaar eerder. De daling was vooral te zien in de gebouwde omgeving, waaronder huizen en kantoren vallen, en in de industrie. De luchtvaart, die herstelde van de coronajaren, stootte juist 18 procent meer uit.

Meer benzine verbruikt

De totale CO2-uitstoot daalde, maar de uitstoot van de sector ‘verkeer en vervoer’ was een stuk meer. 10 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2022. Hiermee is de uitstoot van deze sector bijna terug op het niveau van voor de pandemie.

Hoe zit het met EV’s?

En dat is niet vreemd. Mensen vliegen immers vaker en gaan weer vaker met de auto op pad. Dit is ook te zien aan het benzineverbruik. De afgelopen drie maanden werd er 22 procent meer benzine verbruikt in vergelijking met dezelfde maanden vorig jaar. Diesel werd 4 procent meer verkocht.

Benzine wordt in 2024 misschien niet nóg duurder

Hoeveel kWh er verbruikt is door elektrische auto’s wordt niet benoemd. Autovisie heeft de vraag hoeveel kWh er verbruikt wordt door EV’s in de sector mobiliteit (verkeer en vervoer) openstaan bij het CBS. Dit artikel wordt binnenkort geüpdatet.

Update: Het CBS geeft aan dat de uitstoot van EV’s (door de opgewekte elektriciteit) nog niet te traceren is. Voorlopig staat dit onderverdeeld onder de sector ‘elektriciteit’. De sector ‘verkeer en vervoer’ beslaat dus niet al het verkeer. Het statistiekbureau laat aan Autovisie weten dat er nog geen oplossing is voor deze ‘fout’ in de indeling.

Alle CBS-cijfers vind je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.