Autovisie
Autovisie Nieuws 11 mrt 2015
Leestijd: 2 minuten

Top Gear-presentator Jeremy Clarkson van de buis

Jammer, maar helaas! Er is geen Top Gear aankomende zondag op BBC2. En misschien die week daarna ook wel niet. Presentator Jeremy Clarkson is door de BBC op het strafbankje gezet, omdat hij een collega zou hebben geslagen.

Jeremy Clarkson

Nou is Clarkson wel vaker op het matje geroepen door de omroep, maar tot nu toe liep het altijd met een sisser af. Al gaf de Brit vorig jaar toe dat hij waarschijnlijk ontslagen zou worden als hij nog één keer uit de bocht zou vliegen. Clarkson zei dit toen hij zijn excuses aanbood voor een filmpje dat was opgedoken, waarin te zien is dat hij tijdens repetities een oude versie van het rijmpje ‘Eeny, Meeny, Miny, Mo’ mompelt, met daarin de zin: ‘Catch a nigger by his toe, if he won’t work then let him go’.

Clarkson is nu geschorst omdat hij het tijdens de opnamen van Top Gear met een medewerker aan de stok heeft gekregen. Volgens Britse dagbladen kreeg hij knallende ruzie met een van de mannelijke producenten, die hij vervolgens in het gezicht stompte. Clarkson zelf reageert er laconiek op. Hij zei tegen een krant dat hij zich niet druk maakt. “Ik drink nu een lekker koud biertje en ik wacht tot dit weer overwaait.”

“Ik drink nu een koud biertje en wacht tot dit overwaait”

Op internet hebben zo’n 200.000 fans een petitie getekend om Clarkson weer op televisie te krijgen en op sociale media gebruiken Top Gear-liefhebbers massaal de hashtag #BringBackClarkson om hun boosheid te uiten. Een anonieme collega van Clarkson zei in een Engelse krant: “Jeremy is ontzettend waardevol voor de BBC. Hij is het gezicht van Top Gear en dat programma verdient meer geld dan elk ander programma bij de omroep.”

Clarkson zorgt echter al jaren voor reuring. Een incompleet overzicht: in december 2006 noemde hij de Daihatsu Copen een auto voor “flikkers”, in maart 2007 vroeg hij medepresentator Richard Hammond – die net een ernstig ongeluk had gehad – of hij nu “zwakzinnig was” en “kwijlde” en in november 2008 maakte hij een Tweede Wereldoorlog-grap over de Volkswagen Scirocco TDi, die op één tank van Berlijn naar Warschau zou kunnen rijden.

Daarbij joeg Clarkson de halve wereld tegen zich in het harnas door Roemenië “Borat-land” te noemen, Mexicanen als “lui”, “waardeloos” en “winderig” aan te duiden en een Aziatische man “slope” te noemen, oftewel spleetoog. In oktober vorig jaar moest het hele Top Gear-team nog uit Argentinië vluchten omdat Clarkson er rondreed met het kenteken H982 FKL op zijn Porsche 928. De Argentijnen zagen dit als een verwijzing naar de Falkland Oorlog in 1982, die Groot-Brittannië won.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.