Autovisie
Autovisie Nieuws 28 okt 2015
Leestijd: 2 minuten

Top 5: De beste autogadgets in James Bond-films

Spectre is de vierentwintigste officiële James Bond-film sinds 1962 (Casino royale uit 1967 en Never say never again uit 1983 rekenen we niet mee). Het Daniel Craig-vehikel gaat vanavond in première en introduceert als Bond-auto de Aston Martin DB10. De speciaal voor de film ontworpen sportwagen zal ongetwijfeld een paar venijnige gadgets hebben, maar moet alle zeilen bijzetten om in het onderstaande rijtje terecht te komen. 

Aston Martin DB5 (Goldfinger)

Natuurlijk, de auto waarmee het hele gadgetfenomeen in James Bond-films begon. De DB5 had onder meer een roterende nummerplaat, machinegeweren achter de clignoteurs, een uitschuifbare stootbumper, vlijmscherpe centrale wielmoeren, een omhoog komend pantserscherm achter de achterruit, satellietnavigatie en natuurlijk dé schietstoel.

Lotus Esprit (The spy who loved me)

‘Wet Nellie’ werd de Lotus liefkozend genoemd door de filmcrew. In duikbootvorm had het apparaat helemaal niets meer met een Esprit te maken. Het was een niet waterdichte onderzeeër met een glasvezel carrosserie eromheen. Voor de aandrijving onderwater zorgden twee duikers binnenin de Lotus. Elon Musk heeft het origineel gekocht en wil er een werkende duikboot van maken.

Aston Martin V8 Vantage (The living daylights)

In het begin van de film rijdt James Bond in een Aston Martin V8 Vantage Volante, die door Q wordt voorzien van een hardtop. Echter, in de scenes daarna – de actiescenes, zeg maar – verplaatst acteur Timothy Dalton zich opeens in een niet-Vantage Aston Martin V8 coupé. Op gadgetgebied heeft de wagen onder andere raketmotor, uitschuifbare ski’s, hittezoekende raketten te bieden.

BMW 750iL (Tomorrow Never Dies)

Een Bond-auto uit het ‘donkere’ tijdperk waarin BMW een marketingdeal met de filmproducenten had. Na het debacle van de Z3 (het ding had gadgets, maar was slechts heel even in beeld) maakte de 750iL veel goed. De grote sedan werd losgelaten in een parkeergarage en kon daar zijn speciale opties tonen: raketten, kraaienpoten, een kabelsnijder en afstandsbesturing via een Ericsson-telefoon.

Aston Martin Vanquish (Die another day)

Ford nam de Bond-sponsoring over van BMW, dus kon 007 zijn achterwerk na jaren weer in een Aston vlijen. En wat voor één! De Vanquish was (en is) een wonderschone auto, die in Die another day helaas wat belachelijke features kreeg ingebouwd. De V12-coupé had raketten in de grille, machinegeweren op de motorkap en de mogelijkheid om… ahum… onzichtbaar te worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.