Autovisie
Autovisie Nieuws 8 mei 2015
Leestijd: 3 minuten

Tien vragen aan het Dutch Healey Competitions Team

Maandag 11 mei is het zover. Dan klinkt in het Italiaanse Saint-Vincent het startschot van de 62ste Tulpenrallye. Om alvast in de stemming te komen, voelen we tot die tijd een aantal teams aan de tand. Dit keer het Dutch Healey Competitions Team.

1 – Stel het team even voor? Wie zijn jullie?

Het Dutch Healey Competitions Team bestaat uit meerdere equipes. Mark van Son en Bert van Son (Austion Healey 3000 Mk I, startnummer 9), Jetze Visser en Paul Mol (Austin Healey 3000 Mk II A, startnummer 11) en Harry Rupert en Rutger Kwant (Austin Healey 3000 Mk III, startnummer 27) hebben al meerdere keren deelgenomen aan de Tulpenrallye.

Rinus Sinke en Bart den Hartog (startnummer 3) doen dit jaar voor de tweeëntwintigste keer mee, in een Austin Healey 100/6 Works replica. Sinke is tweevoudig winnaar van de Tulpenrallye. Hij schreef de edities 2009 en 2012 op zijn naam. Jan van den Broeke en Allard Hoebee (Austin Healey 3000 Mk I, startnummer 7) rijden daarentegen voor de eerste keer mee.

2 – Hoe zijn jullie samengekomen als team? En wat maakt jullie sterk?

De Dutch Healey Competions (DHC) organiseert het DHC Rally Championship 2015 en al deze Healeys nemen deel in dat kampioenshap. Healeys rijden al jaren in het merkenkampioenschap voor teams in de Tulp. En met veel succes. Het was dus vanzelfsprekend dat de DHC weer een team zou formeren. Het rijden voor de overwinning in het teamkampioenschap en voor het merk Austin Healey met een fantastische groep rallyrijders en superauto’s maakt ons competitief.

3 – Wat is jullie ervaring met klassiekerrally’s? Waarmee is deze passie ontstaan?

De ervaring van de teams is verschillend, maar ons enthousiasme maakt alles goed. Het hebben van een klassieke sportwagen was voor de teamleden om na het rondje om de kerk een echte uitdaging aan te gaan met de Healey. Wat is er mooier om in het spoor van de rallyrijdende Healeys uit de eind vijftiger jaren en zestiger jaren deze traditie voort te zetten. Enkele teamleden reden al rally in begin jaren zestig vorige eeuw. Het rallyrijden is populair in de DHC, de sportafdeling van de Austin Healey Owners Club Nederland, met wel vijftig Healeys die regelmatig optreden.

4 – Hebben jullie al vaker de Tulpenrallye gereden? Zo ja, wat maakt juist deze rally zo leuk?

Het aantal gereden Tulpenrallyes verschilt per team: sommige doen voor de eerste keer mee, andere hebben er al tweeëntwintig achter de kiezen. De Tulpenrallye is een van de best georganiseerde rally’s – zo niet dé beste – waarin je gedurende een week een prachtige tocht door landen als Italië, Frankrijk, Zwitserland, Duitsland, België, Luxemburg en Nederland maakt. Het rijden op de onafzienbare slingerende binnenwegen is een uitdaging en zeker met een Austin Healey, niet de makkelijkste auto. Kortom het is een fantastische ervaring, ieder jaar weer.

5 – In welke auto verschijnen jullie aan de start van de Tulpenrallye 2015? En waarom in die auto?

Allemaal Austin Healeys.

6 – Wat maakt deze klassieker een geschikte kandidaat voor deze rally?

De Healey heeft een dikke motor, remt goed, is niet comfortabel, ziet er prachtig uit, heeft weinig ruimte binnen, zuipt benzine, lekt altijd een beetje olie, vereist echte stuurmanskunst. De Healey heeft de Tulpenrallye gewonnen in 2009 en 2012 en is dus een geschikte kandidaat om de rally te winnen.

7 – In hoeverre kunnen jullie zelf sleutelen aan de auto? Is de auto al honderd procent klaar voor de Tulpenrallye?

We hebben in ons team rijders, navigators, sleutelaars en een stel gezellige kerels. De Healeys van ons team zijn voor honderd procent geprepareerd.

8 – Hoe hebben jullie je persoonlijk voorbereid op de Tulpenrallye dit jaar?

Ieder teamlid zorgt ervoor dat hij zich goed voelt en dat moet voldoende zijn. De navigators hebben al rally’s gereden en staan dus op scherp. De rijders hebben een cursus ‘car control’ gedaan onder leiding van Gijs van Lennep. De oude meester heeft ons goedgekeurd.

9 – Hoe fanatiek zijn jullie? Gezelligheid of wedstrijd?

Het fanatisme druipt eraf. We gaan ervoor om de rally en de teamprijs te winnen. Vervolgens zullen we met volle teugen genieten van de gezelligheid.

10 – Hoe schatten jullie je kansen in op het winnen van deze 2015-editie?

We maken een goede kans om hoog in de eindlijst te komen en gaan om te winnen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.