Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 8 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Een Tesla met bitcoins afrekenen? Dat is niet erg groen…

Een opmerkelijke aankondiging van Tesla. Het bedrijf van Elon Musk heeft 1,5 miljard dollar geïnvesteerd in de digitale munt bitcoin. Dat blijkt uit een mededeling aan de Amerikaanse SEC, de beurswaakhond, die de fabrikant heeft gedaan. De investering vond in januari van 2021 plaats.

Tesla’s interesse in bitcoin houdt daar niet op. De elektrische fabrikant overweegt virtuele valuta te accepteren als betaalmiddel. Een auto afrekenen met bitcoins dus. Dat strookt echter niet helemaal met de veelgeprezen groene gedachte van Tesla.

Een Tesla met bitcoins kopen? Dan sta je op groene achterstand

De plannen van Tesla zijn erg serieus. Er volgen volgens de fabrikant op korte termijn kleinschalige experimenten in markten waar het legaal is om producten met virtuele valuta te kopen. Nederland is zo’n land. Je kunt hier al bij diverse bedrijven afrekenen met bitcoins. De bekendste is misschien wel thuisbezorgd.nl, dat al sinds 2013 virtuele munten accepteert. Ook sommige kleine ondernemers accepteren de digitale munten.

Vanuit ecologisch oogpunt kun je vraagtekens bij deze aankondiging van Tesla zetten. Elke transactie die met bitcoin wordt uitgevoerd, vereist namelijk constant zwaardere wiskundige berekeningen van computers. Hoe meer virtueel geld in omloop, hoe zwaarder de blockchain (het kasboek met daarin alle transacties) wordt. De impact op het milieu is aanzienlijk en neemt nog steeds toe. Eén transactie met de virtuele munt, slurpt naar schatting evenveel energie als een huishouden per maand. Dit draagt aanzienlijk bij aan de opwarming van de aarde en gaat rechtstreeks tegen de groene visie van Tesla in.

tesla bitcoins
Ziet de configurator van Tesla er in de toekomst zo uit? (Montage: Autovisie)

Elon Musk is serieus

Als de prijs van de bitcoin blijft stijgen, zoals al een paar weken het geval is, kan het accepteren van de virtuele munt (nog) een lucratieve side business voor Tesla worden. Omgekeerd kan het tot grote verliezen leiden als de virtuele valuta instort, zoals in het verleden al is gebeurd.

Tesla’s bijzondere geheim: winst komt niet uit verkoop auto’s

Elon Musk lijkt echter niet onder de indruk van volatiliteit op korte termijn. Eind 2020 gaf hij aan dat bitcoins de valuta zou kunnen zijn die op Mars gebruikt kan worden. Hij wil die planeet met zijn bedrijf SpaceX ooit koloniseren. Beginnend met Tesla, hoopt hij misschien genoeg bitcoins te verzamelen voor de toekomstige economie van de Rode Planeet. Dat Musk serieus is, blijkt wel uit de grootte van de investering. Tesla heeft 8% van de beschikbare cash in de schatkist van de fabrikant, die eind 2020 19 miljard bevatte, omgezet in bitcoins.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.