Autovisie
Autovisie Nieuws 9 feb 2016
Leestijd: 2 minuten

Te koop: ZIL 4112R – Vladimir Poetins paradepaardje

Deze ZIL 4112R is “beter dan alles wat Cadillac, Rolls-Royce en Maybach ertegenover kunnen zetten”. Let wel, dat zijn niet onze woorden, maar die van de verkoper. En waarschijnlijk ook die van de oorspronkelijke gebruiker, president Vladimir Poetin.

Hoewel, het is maar de vraag of Poetin ooit echt in de limousine heeft gereden. Deze ZIL werd weliswaar als prototype voor hem gebouwd, maar het is niet duidelijk of hij ook daadwerkelijk in gebruik genomen is.

Casio-rekenmachine

De verkoper meldt namelijk dat de auto slechts 143 km op de teller heeft staan en dus gloednieuw is. Bovendien blaast hij (of zij) hoog van de toren over de presidentiële limousine. De ZIL heeft “alle denkbare en niet denkbare opties” om de eigenaar eens goed in de watten te leggen, maar bij ons valt vooral het after market navigatiesysteem van Pioneer op.

“Met een gewicht van 3800 kg wals hij gewoon alle oneffenheden plat”

En het head-up display in het midden van de voorruit, dat groene cijfers projecteert die niet zouden misstaan op een Casio-rekenmachine uit het begin van de jaren tachtig. Verder heeft de ZIL een bar, een koelkast, een tussenscherm tussen de bestuurder en de passagiers, elektrisch bedienbare gordijnen voor de zij- en achterruiten en ‘suicide doors’ voor een makkelijke instap.

Loeizwaar

Verder zou de ZIL “met niets te vergelijken zijn op het gebied van comfortabel weggedrag”. En dat geloven we graag, want met een gewicht van 3800 kg walst hij gewoon alle oneffenheden plat. De 7,7 liter V8 in het vooronder moet er dan ook flink aan trekken. Hij levert 400 pk en 450 Nm af aan een vijftraps automaat, die de aandrijfkrachten naar de achteras stuurt.

Onafhankelijke wielophanging heeft de ZIL daar niet, maar schijfremmen rondom uiteraard wel. De 4112R werd in 2012 gebouwd en is 6,2 meter lang, 2,1 meter breed en 1,5 meter hoog. De vraagprijs is al net zo immens, want de verkopende partij vraagt niet minder dan 1,2 miljoen dollar (ruim 1 miljoen euro) voor Poetins paradepaardje.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.