Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 20 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Subsidiepot elektrische auto’s zit nog aardig vol

Waar de subsidiepot voor elektrische auto’s vorig jaar al na een paar dagen leeg was, zit-ie in 2022 nog aardig vol. Na drie weken is er iets meer dan een derde van het bedrag aangevraagd.

Dat komt natuurlijk met name door het feit dat de subsidiepot voor dit jaar flink is gespekt. De overheid stelde begin dit jaar namelijk 71 miljoen euro beschikbaar voor kopers van een nieuwe elektrische auto. Wie een nieuwe EV koopt, kan 3350 euro terugkrijgen.

Stand subsidiepot

Tot dit moment (20 januari) is er voor 24.927.350 euro aangevraagd. Dat betekent dat 7441 particulieren een aanvraag hebben gedaan. Let op: dat betekent niet dat dat geld ook al is uitgekeerd. Het gaat om aanvragen, en die moeten nog een goedkeuring krijgen. Er is nog 56.072.650 euro over. Ruim 16,7 duizend mensen kunnen dus nog een subsidie aanvragen voor een elektrische auto.

Foto: Martijn Bravenboer

Ook kopers van een tweedehands elektrische auto hebben nog volop de tijd om een subsidie aan te vragen. De overheid vulde het potje voor dit jaar met 20,4 miljoen euro. Daar is net geen zes miljoen euro van aangevraagd, waardoor er nog 14.484.000 euro beschikbaar is voor kopers van een tweedehands EV.

Ook bij lease

Overigens hoef je niet een nieuwe of gebruikte auto te kopen om in aanmerking voor een subsidie te komen. Ook mensen die een elektro-auto leasen krijgen geld terug. In dat geval wordt het subsidiebedrag (3350 euro bij een nieuwe auto, 2000 euro bij een gebruikte auto) verdeeld over de looptijd van het contract.

Je kunt weer een subsidie aanvragen voor een elektrische auto

Wel zit er een aantal voorwaarden aan de elektrische auto. Zo moet het model een oorspronkelijk bereik van minstens 120 kilometer hebben. Ook mag de (originele) cataloguswaarde niet lager zijn dan 12.000 euro, of hoger dan 45.000 euro zijn. Bovendien moet de auto oorspronkelijk zijn gebouwd als elektrische auto: conversies vallen dus buiten de subsidieregeling. Verder is het belangrijk om te weten dat subsidies alleen worden uitgekeerd als de auto is gekocht bij een bedrijf dat door de RDW is erkend. De private-lease-maatschappij moet het Keurmerk Private Lease voeren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.