Autovisie
Autovisie Nieuws 9 jul 2021
Leestijd: 1 minuut

Subaru bouwt twintig miljoenste auto met AWD

Het is een vierwielaandrijvingspecialist, het Japanse Subaru. En dan heeft het niet eens een offroader in het leveringsprogramma. Maar toch is Subaru een specialist in 4×4’s, want het bedrijf voorziet 98% van zijn jaarlijks verkochte productie van vierwielaandrijving.

En dan moet je niet raar opkijken als je dan op een dag de twintig miljoenste Subaru met het door de autobouwer gedoopte All-Wheel Drive (AWD) systeem aflevert. De allereerste Subaru met vierwielaandrijving verscheen alweer in 1972, bijna vijftig jaar geleden. Het was de Leone 4WD Estate Van. Toen heette het All-Wheel-Drive systeem van de autobouwer nog 4WD. De Japanners duiden het eigen systeem aan als Symmetrical AWD. Het is een benaming die voortkomt uit de lay-out van de aandrijflijn. De symmetrie ontstaat voor de in lengterichting geplaatste motor met zijn tegenover elkaar liggende cilinders. SUB_XV_high-118

Ook vierwielaangedreven elektromodellen

Zoals uit het percentage blijkt, zijn niet alle Subaru-modellen vierwielaangedreven. Zo is de BRZ van zowel de vorige als nieuwste generatie louter achterwielaangedreven. Het merk kiest voor zijn toekomstige elektrische modelfamilie wel voor vierwielaandrijving. De Solterra gedoopte elektro-SUV is het eerste type.

Dit moet je zien:

Kleine historische collectie van Subaru

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.