Coen Grutters
Coen Grutters Nieuws 6 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Strengere eisen aan rijbewijs van zowel jongeren als ouderen

Als het aan de Europese Unie ligt, worden de rijbewijseisen aangescherpt voor senioren en mensen die pas net hun rijbewijs hebben. Hoewel de eisen aan een roze pasje in ons land al vrij strikt zijn, hebben deze plannen ook invloed op Nederlanders.

Denk daarbij aan een digitaal rijbewijs. In het wetsvoorstel van de Europese Commissie staat dat de roze pasjes digitaal moeten worden. Deze rijbewijzen zullen 15 jaar geldig zijn, in plaats van de 10-jarige geldigheidsduur die nu nog in Nederland van kracht is.

Rijbewijs minder lang geldig voor senioren

Een digitaal pasje biedt de mogelijkheid je rijbewijs online te verlengen. Handig, vooral voor senioren. Zij zullen namelijk vaker een verlenging moeten aanvragen. Vanaf je zeventigste is je rijbewijs straks nog maar vijf jaar geldig. Zo kunnen ouderen vaker getest worden op hun rijgeschiktheid.

Laat de Hummer maar komen: EU wil zwaardere auto’s toestaan met rijbewijs B

In Nederland is de geldigheidsduur voor ouderen al vijf jaar, maar je wordt pas vanaf 75 jaar als senior gezien. Als het aan de Europese Commissie ligt, gaat deze leeftijdsgrens ook in Nederland omlaag. De verandering is groter voor andere Europese landen. Sommige daarvan hebben op dit moment nog minder strenge regels voor het rijbewijs van ouderen.

Geen alcohol meer voor beginnend bestuurders

Voor beginnend bestuurders staat er ook wat te veranderen. Nu mag je in Nederland nog 0,2 promille alcohol in je bloed hebben achter het stuur. Dat is minder dan een glas alcohol. Volgens het Trimbos Instituut kan zelfs dit kleine beetje al lichte invloed hebben op je aandacht, coördinatie en evenwicht. Daarnaast zijn soms zelfs de eerste signalen van slaperigheid te zien. Niet handig tijdens het rijden. Om ongelukken te voorkomen, is straks elke druppel een te veel.

Harde crash gefilmd: Nederlander en Belg rijden Ferrari’s total loss

In de plannen van de Europese Commissie staat dat dit strenge alcoholbeleid de eerste twee jaar na het halen van je rijbewijs geldig is. In Nederland ben je echter vijf jaar na het behalen van je rijbewijs beginnend bestuurder. Het is niet bekend of Nederland dit zero-tolerance-beleid wil verlengen tot vijf jaar, of dat bij beginnend bestuurders na twee jaar wel weer maximaal 0,2 promille wordt geaccepteerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.