Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 27 sep 2018
Leestijd: 1 minuut

Steeds meer nieuwe auto’s met automaat in Nederland

In Noord-Amerika en Azië wordt bijna geen auto zonder automatische transmissie verkocht. Traditiegetrouw is dat in Europa – en zeker in Nederland – een stuk anders. Al stijgt het aantal nieuw verkochte personenwagens met een automaat in ons land gestaag.

Vorig jaar was 34,3 procent van alle nieuw verkochte auto’s (142.267 exemplaren) uitgerust met een automatische versnellingsbak, zo blijkt uit gegevens van de RAI Vereniging en BOVAG. In 2006 lag dat percentage nog op 17,3 procent. In totaal zijn meer dan 1,8 miljoen Nederlandse personenauto’s voorzien van een automaat of CVT. Dat is 21,2 procent van het totale wagenpark van 8.595.000. In 2006 was dat de helft minder, met ongeveer 936.000 automaten op 7.256.000 auto’s.

Vergrijzing

Als verklaring voor de toename noemen de RAI Vereniging en BOVAG de populariteit van elektrische auto’s en (plug-in) hybrides, de toegenomen efficiëntie van automaten ten opzichte van handgeschakelde transmissies en de vergrijzing (van alle auto’s is nu 35,2 procent in eigendom van 55-plussers). Daarbij zijn veel automodellen tegenwoordig standaard uitgerust met een automaat en kiest een toenemend aantal kopers niet langer voor een handbak omdat dat in de file minder fijn rijdt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.