Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 24 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Speciale Bugatti Chiron Sport gaat figuurlijk de lucht in

Bugatti heeft een volgende speciale editie van de Chiron Sport voorgesteld. Onder de naam Les Légendes du Ciel gaat de hypercar figuurlijk de lucht in.

Deze Chiron Les Légendes du Ciel heeft namelijk een band met de luchtvaart. Ettore Bugatti, de roemruchte oprichter van autobouwer, was er namelijk altijd door geïnspireerd. In 1915 ontwierp hij al een vliegtuigmotor en vanaf 1937 ontwikkelde hij samen met een team een vliegtuig, om enkele snelheidsrecords mee te breken. Dat project moest stoppen door de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog. Ettore Bugatti bleef echter geïnteresseerd in de luchtvaart en hield tot het einde van z’n leven contact met zijn beoogde piloten.

Ettore Bugatti

Voor Bugatti is Ettores inspiratie en affiniteit met de luchtvaart in ieder geval een reden om er nog maar eens een speciale editie van de Chiron uit te gooien. Als basis voor de Les Légendes du Ciel neemt Bugatti een ‘reguliere’ Chiron Sport. Die is voorzien van vele referenties naar de ‘luchtvaartperiode’ van Ettore Bugatti.

Dat begint met de speciale matgrijze lak, die ‘Gris Serpent’ heet. Het is volgens de autobouwer een moderne interpretatie van de exterieurkleuren van de vliegtuigen uit de jaren ’20. Ook bevatten alle modellen, waarvan er slechts 20 worden gemaakt, een witte streep over de gehele lengte van het koetswerk.

Koolstofvezel

Verder heeft deze Chiron Sport nog wat koolstofvezel opsmuk, evenals verschillende logo’s op het exterieur. Op de koolstofvezel side skirts plaatst Bugatti de kleuren van de Franse vlag.

In het interieur vinden we meer logo’s, onder ander in het lichtbruine leer van de hoofdsteunen. Op de deurpanelen plaats Bugatti een met de hand getekende still van een Nieuport 17 en een Bugatti Type 13. Eerstgenoemde is een bijzonder en geliefd Frans vliegtuig dat stamt uit 1916, met een 130 pk sterke negencilinder aan boord. De Type 13 behoeft eigenlijk geen introductie. Het was de eerste auto met het Bugatti-logo en hij vormde de basis voor de successen van Ettore.

Dakpanelen

Bugatti levert ook extra comfortabele stoelen en glazen dakpanelen. Niet alleen om de zon op je gefortuneerde hoofd te laten schijnen, maar ook zodat je net als de ‘open’ vliegtuigen van vroeger naar buiten kunt kijken. Da’s wel veel marketingpraat, want die optie voegde Bugatti in 2018 ook al toe aan het leveringsprogramma. Toen moest je er al flink voor bijbetalen, en dat is voor deze speciale luchtvaart-editie niet anders.

Deze 20 zeer exclusieve Chirons kennen op technisch vlak geen verschillen met de reguliere Chiron Sport. De inmiddels legendarische 8,0-liter W16 levert 1500 pk en 1600 Nm koppel, die de hypercar in 2,5 seconden naar de 100 km/h brengt. De topsnelheid is ook gelimiteerd tot 420 km/h. Bugatti begint binnenkort met de bouw van deze Les Légendes du Ciel-editie, die minstens €2,8 miljoen exclusief belastingen gaat kosten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.