Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 8 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Succesvolle snelheidspoging voor gerestaureerde Aston Martin Bulldog

Ken je ‘m nog, de bizarre Aston Martin Bulldog? Een van de prototypes is zo goed als volledig gerestaureerd en heeft een eerste snelheidspoging ondernomen. Met succes.

Misschien heb je het meegekregen, maar de afgelopen twee jaar is het Britse Classic Motor Cars, een restauratiebedrijf, bezig geweest met de restauratie van een originele Aston Martin Bulldog. Dat is een supercar die de Britse autobouwer eind jaren 70 bouwde. Het wilde van die Bulldog de snelste auto van het moment maken. De 5,3-liter V8 die het daarvoor gebruikte, leverde een enorm vermogen van 710 pk en moest voor een topsnelheid van 381 km/h zorgen.

Financiële problemen

Dat lukte niet, want de Bulldog kwam destijds niet verder dan een top van 307,4 km/h, omgerekend 191 mijl per uur. Kort daarna kwam Aston Martin in de financiële problemen en dus werd het project in de ijskast gezet, om er uiteindelijk nooit meer uit te komen.

Aston Martin Bulldog is al over de helft

Tot voor kort dus, want Classic Motor Cars werkt in opdracht van een klant aan de auto en heeft hard gewerkt om ‘m in originele staat terug te brengen. Dat is inmiddels gebeurd, en dus heeft het bedrijf een allereerste snelheidspoging met de Bulldog kunnen ondernemen.

Voor het eerst sinds 40 jaar

Dat gebeurde in een afgesloten omgeving, op het Royal Naval Air Station in Yeovilton, nabij Somerset. Daar wist het team een snelheid van ruim 260 km/h (162 mp/h) aan te tikken. En dat terwijl de Bulldog voor het eerst in 40 jaar op snelheid is gereden.

Dat is echter bij lange na niet de snelheid die de nieuwe eigenaren willen aantikken. Het doel is al sinds het begin van de restauratie om de grens van 200 mp/h oftewel 322 km/h te doorbreken met de Bulldog. Daarvoor is het eerst nodig om de auto nogmaals op het Royal Naval Air Station te testen. Dat gebeurt eind dit jaar, of begin 2022. Daarna is het tijd voor de recordpoging. Waar deze plaatsvindt, is nog onduidelijk.

Zonder te proberen

Er is overigens goede hoop dat de Bulldog die 200 mp/h-grens binnenkort doorbreekt. “Er is nog veel te doen, maar de afgelopen sessie heeft niet alleen de auto gevalideerd, maar ook veel nuttige gegevens opgeleverd”, zegt Nigel Woodward van Classic Motor Cars. “Het feit dat we zonder het écht te proberen, met een zijwind van 80 mijl per uur op en op een afstand van slechts driekwart mijl de 160 mp/h-markering doorbraken, zegt veel. Het was alleen een gebrek aan moed van mijn kant en het feit dat we de auto nog aan het evalueren zijn, dat we niet sneller konden gaan.”

De snelheidspoging was overigens niet het enige hoogtepunt van de afgelopen weken voor de Bulldog. Zo won de auto kort daarvoor de prijs voor beste restauratieproject bij de Royal Automobile Club, terwijl Classic Motor Cars tot ‘Specialist van het Jaar’ werd uitgeroepen bij de Octane Historic Motoring Awards.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.