Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 19 aug 2016
Leestijd: 2 minuten

Snel Spel: Forza Horizon (2012)

Natuurlijk hoef je niet altijd hard te rijden om te genieten van auto’s. Dus waarom zou dat wel moeten in racegames? Forza Horizon liet je ook gewoon eindeloos cruisen op heerlijke rijderswegen.

Forza Horizon

Forza Horizon

Microsoft zette in 2001 al een rechtstreekse aanval in op Sony’s PlayStation 2 door de Xbox-spelcomputer te lanceren. Enkele jaren later volgde een volgende steek: Forza Motorsport moest concurreren met de reeds befaamde Gran Turismo-(semi-)simulatieracegames van Sony. Dat lukte, waarna in 2011 een spin-off volgde: Forza Horizon, voor de Xbox 360.

Natuurlijk waren er al games waarin je auto’s niet over een afgezet parkoers hoefde te sturen, maar vrij rond kon rijden. Wellicht heb je zo wel eens gehoord van Midtown Madness, Driver of Test Drive Unlimited. Forza Horizon was een van de eerste ‘open-wereld-racegames’ waarin het gevoel van eindeloos plezierkilometers maken (al dan niet in competitieverband) echt goed tot bloei kwam.

Forza Horizon

Festival

Sterker nog: om het feest (letterlijk) compleet te maken, speelde Forza Horizon zich af rondom een fictief festival, georganiseerd in een virtuele versie van de Amerikaanse staat Colorado. Het gevarieerde landschap, met zowel bergachtige gebieden als uitgestrekte vlaktes en zelfs stadjes, was ideaal voor spelers om naar hartenlust rond te scheuren – al dan niet volgens de verkeersregels. Wie goed zocht, kon zelfs roestige klassiekers in verlaten schuurtjes vinden.

Het realisme van circuitracegame Forza Motorsport werd daarbij wel voor een groot deel achterwege gelaten: Forza Horizon liet je met meer speels gemak auto’s driften en zelfs bepaalde, in het echte leven tot circuits veroordeelde auto’s (zoals de Ferrari FXX) over de openbare weg jagen. Het spektakel bereikte meermaals een climax in showraces tegen luchtvaartuigen, waaronder stuntvliegers en zelfs een straaljager.

Forza Horizon

Rally

Dankzij een latere uitbreiding voor het spel was het zelfs mogelijk om rally’s te rijden in het virtuele Colorado, ook achter het stuur van illustere auto’s zoals de Lancia 037 en Ford Escort RS Cosworth. Het vrije open-wereld-karakter ging daarmee een beetje verloren, maar plezier maken met auto’s bleef centraal staan in Forza Horizon – een gedachtegoed dat voortleeft in de opvolger op de Xbox One, uit 2014. Eind september zijn we zelfs alweer toe aan Forza Horizon 3, waarin de succesformule uitgebreid wordt in de virtuele Australische outback.

https://www.youtube.com/watch?v=QpJpzFT8lGg

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.