Autovisie
Autovisie Nieuws 21 okt 2016
Leestijd: 2 minuten

Snel Spel: Colin McRae: Dirt (2007)

‘Off the rails I was, and off the rails I was happy to stay’, zong Smiths-frontman Morrissey in 1992. Die ‘I’ had Colin McRae: Dirt kunnen zijn; een meer dan uitstekende game, maar wel een die de bekende Colin McRae Rally-serie de volstrekt verkeerde kant opstuurde.

dirt1

Gelukkig geldt ‘off the rails I was happy to stay’ uiteindelijk toch niet voor de legendarische rallyreeks, die in 1998 begon met Colin McRae Rally. Toegegeven, na Colin McRae: Dirt volgden Colin McRae: Dirt 2 (2009), Dirt 3 (2011) en Dirt: Showdown (2012) – drie polariserende games die zich vooral focusten op schreeuwerig ‘hippe’ X Games- en Gymkhana-gameplay – maar ontwikkelaar Codemasters maakte die ‘vergissingen’ in 2015 helemaal goed met de hardcore rallytitel Dirt Rally.

“Dirt maakte een ‘right six’, een flauwe bocht die fans op volle snelheid konden nemen”

In vergelijking met voorgaande Colin McRae Rally-delen kunnen we zeggen dat het eerste Dirt-deel een ‘right six’ maakte, een flauwe bocht die fans van het eerste uur op volle snelheid konden nemen. Want de traditionele rallygameplay was in Dirt nog gewoon prominent aanwezig. Codemasters had alleen een aantal nieuwe (en uitstekend geslaagde) spelonderdelen toegevoegd: rally raid (denk Dakar-rally), rallycross en heuvelklim.

dirt2

Over smaak valt wel degelijk te twisten (dus doe dat ook vooral in de commentaarsectie), maar van die drie is ons favoriete onderdeel die laatste. De makers van Dirt hebben de volledige Pikes Peak-heuvelklim in Dirt gestopt en ook nog eens legendarische hemelbestormers als de Peugeot 405 T16 en Audi Sport Quattro S1 op het digitale asfalt gezet. Wil je je reflexen testen in een racegame? Probeer dan met die jaren tachtig-monsters de top te bereiken zonder in het struweel te belanden!

LEES OOK: SNEL SPEL – OUT RUN (1986)

Colin McRae zelf heeft overigens nog net met ‘zijn’ game kunnen spelen. Dirt kwam op 15 juni van 2007 uit op de Xbox 360 en verscheen op 14 september van datzelfde jaar op de PlayStation 3. Een dag daarna verongelukte McRae toen de helicopter waarin hij, zijn vijfjarige zoontje en twee vrienden zaten vlakbij zijn huis in Schotland neerstorte. De Colin McRae-naam wordt sinds Dirt 2 niet meer door Codemasters gebruikt.

dirt 4

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.