Autovisie
Autovisie Nieuws 23 mei 2018
Leestijd: 1 minuut

Smart-fabriek gaat elektrische Mercedes bouwen

Daimler, het moederbedrijf van Mercedes-Benz en Smart, trekt 500 miljoen euro uit om de Smart-fabriek in het Franse Hambach geschikt te maken voor de bouw van een elektrisch aangedreven Mercedes-model.

mercedes-benz_concept_eq_a_2

Het is voor het eerst dat de Smart-faciliteit een model voor Mercedes gaat produceren. Volgens het concern is het tevens de allereerste maal dat de bouw van een Mercedes-model in Frankrijk zal plaatshebben, maar de Duitsers vergeten dat de Citan een licht gerestylede Kangoo is die door Renault in Maubeuge wordt vervaardigd.

 Offensief

Het betreft een compacte elektro-auto, die Mercedes-Benz onder het label EQ zal lanceren. Het model komt boven de elektrische Smart (eveneens met toevoeging EQ) in het programma. De hatchback maakt deel uit van Mercedes’ offensief om in 2022 in totaal meer dan tien elektrische modellen aan te bieden. Smart behoort tot dat leveringsprogramma van elektro-auto’s en zal in de toekomst alleen nog elektrische modellen aanbieden. mercedes-benz_concept_eq_a_1

Half miljoen

In de fabriek te Hambach worden al sinds 2007 elektro-auto’s gemaakt. In eerste instantie op kleine schaal, sinds 2012 in serie voor commerciële doeleinden. Daimler verwacht dat in 2025 zo’n 15% tot 25% van de totaalverkoop van al zijn personenauto’s een elektro-auto is. Een volume noemt het concern niet. Op basis van het 2017-resultaat zou het om 345.000 tot 575.000 auto’s gaan.

Drie continenten

Mercedes ontwikkelt momenteel elektrische modellen voor alle segmenten, van stadsauto tot grote SUV. Behalve de fabriek in Hambach komen er nog vijf locaties verdeeld over drie continenten waar het concern elektro-auto’s gaat maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.