Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 17 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek: deze generaties sleutelen het liefst zelf aan de auto

In Engeland is er door veilingsite Ebay een leuk onderzoek uitgevoerd. Het heeft onder andere onderzocht welke generatie het liefst zelf aan de auto sleutelt.

Voordat we je vertellen welke generatie het liefst aan de auto sleutelt, en welke dus het liefst niet, even een paar disclaimers. Het gaat hier om een Engels onderzoek, dat is uitgevoerd onder ruim 1500 respondenten. Die bezitten en rijden allemaal een auto, en vallen in allerlei leeftijdsgroepen. En dus is de kans groot dat jij compleet anders over auto-onderhoud denkt dan je Engelse generatiegenoten.

Kosten besparen

Maar goed, welke groep sleutelt dan het liefst zelf aan de auto? Volgens Ebay, dat het onderzoek liet uitvoeren door Censuswide, sleutelt ruim 25 procent van de millenials (geboren tussen 1980 en 1999) zelf aan de auto. Omdat ze het leuk vinden, maar vooral om kosten te besparen en een bezoekje aan de garage te vermijden.

Welke groep gaat wel gemakkelijk naar de garage om kleine reparaties uit te laten voeren? Het zijn de baby boomers (geboren tussen 1946 en 1964): slechts 18 procent van de respondenten is niet bang voor zwarte vingers. De overige 82 procent rijdt liever naar de garage.

Sjinkie Knegt vindt sleutelen aan zijn Subaru Impreza het mooiste wat er is

Jongeren willen ook

De verrassing van het onderzoekje is de Generatie Z. Dat zijn personen die tussen 1997 en 2012 geboren. Ruim 23 procent van de respondenten uit die leeftijdsgroep zegt graag zelf aan de auto te sleutelen, mits dat mogelijk is. De oplettende lezer weet dat er één groep nog niet aan bod is geweest: Generatie X (geboren tussen 1960 en 1980). Maar het onderzoek gaat niet in op de antwoorden uit die groep.

5 redenen om (niet) in een oldtimer te investeren

Ebay geeft ook nog aan dat er een aantal items is die autobezitters zelf het makkelijkst repareren of vervangen. Meer dan de helft van de respondenten geeft aan zelf de ruitenwissers van de auto’s te willen verwisselen. Maar dat betekent dus ook dat bijna de helft van de respondenten dat makkelijke klusje zelf niét willen uitvoeren… Daarnaast staat de Engelse automobilist welwillend tegenover het repareren van de zijspiegels.

Stijgende kosten

De reden voor de relatief hoge percentages wat betreft eigen reparaties, komt volgens Ebay door de stijgende kosten van de afgelopen tijd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.