Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 26 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Skoda Octavia rolt voor de zeven miljoenste keer van de band

Skoda heeft er weer een mooie mijlpaal bij: vandaag rolt in Mladá Boleslav de zeven miljoenste Skoda Octavia van de band.

Eind vorig jaar presenteerde Skoda de laatste generatie van de Octavia, de absolute bestseller van de Tsjechische autobouwer. Het model, dat uiteraard onder de vlag van de Volkswagen Groep wordt gebouwd, verschijnt deze zomer in Nederland en voorafgaand aan die marktintroductie viert het merk een bijzondere mijlpaal. In de belangrijkste fabriek van de autobouwer, in Mladá Boleslav, is namelijk de zeven miljoenste Octavia van de band gerold.

Octo

De Skoda Octavia bestaat al sinds 1959. Dat was toentertijd het achtste model van Skoda en omdat ‘octo’ in het Latijn acht betekent, koos het voor de naam Octavia. In twaalf jaar tijd produceerde Skoda zo’n 200.000 exemplaren.

Midden jaren ’90 presenteerde Skoda de eerste generatie van de hedendaagse Octavia. Dat was het eerste model van de autobouwer onder de vlag van de Volkswagen Group, waarmee het succes van het merk werd ingezet. De tweede generatie, die in 2004 op de markt kwam, werd een groot succes en werd 2,5 miljoen keer geproduceerd.

Inmiddels zijn we aangekomen bij de vierde generatie Octavia, die geheel volgens traditie sterk leunt op de nieuwe Volkswagen Golf. Dat betekent onder andere dat beide modellen hun aandrijflijnen, onderstel in interieur met elkaar delen. Qua ontwerp kruipt de Octavia deze keer echter dichter naar zijn grotere broer, de al bestaande Superb, toe.

RS

Van de eerste Skoda Octavia onder de Volkswagen Groep bracht men ook een sportieve RS-variant uit. Ook van de laatste generatie verschijnt een RS-versie, maar die heeft voor het eerst in de geschiedenis een hybride aandrijflijn. De stekkerversie beschikt over de bekende 1,4-liter benzinemotor, die is gekoppeld aan een elektromotor. Samen zorgen ze voor een systeemvermogen van 245 pk. Meer prestatiecijfers delen de Tsjechen pas op de Autosalon van Genève.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.