Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 12 nov 2019
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe Skoda Octavia kruipt richting grote broer

Gisteren werd in Praag de nieuwe Skoda Octavia gepresenteerd. Die auto is een stukje langer en breder dan z’n voorganger, maar heeft vooral veel trekjes van de Superb gekregen. 

Dit jaar vierde de Skoda Octavia z’n zestigjarige verjaardag. Gisteren presenteerde het Tsjechische merk de vierde generatie van het model onder de de vlag van de Volkswagen Groep. De auto is niet heel flink gegroeid, maar heeft vooral scherpere lijnen meegekregen die we kennen van de huidige generatie Superb. Overigens wisten we al wel wat we konden verwachten: eind vorige maand lekten er al foto’s van het nieuwe model uit.

Ruimte

De nieuwe Octavia is 2,2 centimeter langer en 1,5 centimeter breder dan z’n voorganger. Daarmee wordt vooral binnenin meer ruimte gecreëerd: de inhoud van de bagageruimte is in de Combi met 30 liter gegroeid, tot een totaal van 640 liter. Skoda claimt dat ook passagiers kunnen genieten van ‘nog meer binnenruimte’, maar geeft daarvoor nog geen exacte maten door.

Het dashboard van de nieuwe Octavia toont veel overeenkomsten met de cockpit die recent in de Volkswagen Golf 8 werd getoond. Dat betekent dat de Tsjech ook een veel minimalistischer binnenste heeft, met zo min mogelijk fysieke knoppen. In het oog springen de twee displays: een 10 inch groot exemplaar achter het stuurwiel en een 8,25 of optioneel 10 inch groot scherm in het dashboard. Wel fraai is dat Skoda heeft gekozen voor een tweespaaks stuurwiel.

Motoren

Het motorenaanbod voor de nieuwe Octavia is flink uitgebreid. Skoda levert bekende benzinevarianten, CNG-versies, plug-in hybrides en mild-hybrides. Die CNG-versie is voorzien van een 130 pk sterke 1.5 TSI-motor met compacte benzinetank en drie CNG-tanks. Drie volle tanks zijn goed voor een actieradius van 523 kilometer.

De plug-in hybride bestaat uit een 1.4 TSI die is gekoppeld aan een elektrische aandrijving. Er is daarbij keuze uit twee vermogensvarianten: 204 pk of 245 pk. Een 6-traps DSG-automaat is daarbij standaard. Die automatische versnellingsbak maakt overigens zijn debuut bij Skoda op deze Octavia. Ook de mild-hybride komt er in twee varianten: een 1.o TSI of 1.5 TSI die samen met een 48 voltsysteem goed zijn voor respectievelijk 110 en 150 pk. Deze varianten worden geleverd met een zeventraps DSG. De 190 pk sterke 2.0 TSI krijgt altijd vierwielaandrijving en dezelfde automatische versnellingsbak mee.

De nieuwe Skoda Octavia komt komende zomer naar Nederland. Prijzen en specificaties worden in aanloop naar de marktintroductie bekend gemaakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.