Autovisie
Autovisie Nieuws 7 nov 2016
Leestijd: 1 minuut

‘Sjoemelsoftware gevonden in transmissies Audi’

Volkswagen, Volkswagen toch! De kwade genius van de auto-industrie dreigt nog dieper in zijn eigen dieselgateschandaal weg te zakken, want er zijn nieuwe beschuldigingen opgedoken. Er zou ook ‘sjoemelsoftware’ zitten in automatische transmissies van Audi.

De Amerikaanse California Air Resources Board (CARB) heeft verdachte programmatuur ontdekt in versnellingsbakken van Audi, meldt de krant Bild am Sonntag. De software in de automatische transmissies (met de interne codenaam AL 55) zou kunnen detecteren of en hoeveel stuuruitslag er is. Als die er tijdens het draaien van de wielen niet is, dan neemt de auto aan dat hij getest wordt op een rollenbank en schakelt hij over op een schakelprogramma dat voor minder CO2-uitstoot zorgt. Bij stuuruitslagen van meer dan vijftien graden, schakelt het programma zichzelf uit.

Benzine en diesel

Volgens Bild am Sonntag zit de software in zowel benzine- als dieselversies van onder meer de A6, A8 en Q5. Audi zou met de toepassing ervan gestopt zijn in mei 2016, net voordat CARB de programmatuur in oudere modellen ontdekte. Het merk wilde tegenover de Duitse krant niet reageren, aangezien het met wetgevers in Californië en de Verenigde Staten in gesprek is over het aanpassen van zijn 3,0 liter V6 turbodiesels. Audi heeft toegegeven dat in die motoren de sjoemelsoftware zit die ook in de ‘beruchte’ Volkswagen TDI’s van het type EA 189 te vinden is.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.