Nieuwe naam voor opvolger Opel Meriva: Crossland X

2017 wordt een spannend jaar voor Opel. De Duitse autobouwer lanceert komend jaar zeven nieuwe producten. Eén daarvan is de fonkelnieuwe Crossland X, de opvolger van de Meriva. Zoals zijn nieuwe naam al doet vermoeden, gaat het om een compleet nieuw model.

Opel Meriva-opvolger, Crossland X

Eigenlijk meer dan alleen compleet nieuw. Niet alleen de technische basis, de carrosserie en de motoren bijvoorbeeld zijn nieuw voor het model, ook het concept. Opel stapt af van ruimtewagens en vult het programma met crossovers. De Crossland X is de eerste van een nieuwe reeks. Later volgt een grotere versie, die op termijn de positie van de Zafira op zich neemt. De Crossland X is in samenwerking met de PSA Groupe ontwikkeld. Hij deelt zijn technische basis met die van de volgende Peugeot 2008 en de volgend jaar te introduceren Citroën C3 Picasso. De productie heeft door Opel zelf plaats, in precies dezelfde fabriek waar Opel de Meriva nu produceert. Ook de 2008 en C3 Picasso komen op termijn uit die fabriek rollen.

Opel Zafira X
Opel Zafira-opvolger

Zafira-opvolger

De Crossland X wordt een vijfzitter. De opvolger van de Zafira krijgt zeven zitplaatsen, zoals de MPV momenteel ook heeft. Hij wordt komend najaar voorgesteld, waarvoor de IAA-autoshow in Frankfurt het podium vormt. Opel zal de nieuwkomer in eerste instantie naast de Zafira leveren, zoals het eerder ook twee generaties van de Zafira parallel aanbood om de consument een breed programma te bieden. De Zafira-vervanger is eveneens een coproductie met PSA. Het platform van onder andere de Peugeot 3008 dient als technische basis. De bouw van het model komt op conto van PSA.

OPEL_Insignia_Sportstourer
Computerillustratie: Schulte Design

Geen vierdeurs Insignia

Maar voordat de Crossland X en de Zafira-vervanger op de markt komen is er al een nieuwe Insignia. Begin december stuurt Opel de eerste foto’s de wereld in. De auto wordt, zoals eerder door Autovisie bericht, hoger in de markt gezet. De auto wordt dan ook ene stuk groter dan het bestaande type. De nieuwe Insignia komt er in drie carrosserievarianten. De traditionele sedan komt te vervallen, want, zo geeft Opel aan Autovisie aan, de vierdeurs variant maakte slechts 10% van de verkoopmix uit. Een te laag percentage om de ontwikkeling van een nieuwe generatie te rechtvaardigen. De vijfdeurs Insignia komt onder de noemer Grand Sport, de stationwagon behoudt de aanduiding Sports Tourer en de opgeruimde variant van de wagon gaat wederom Country Tourer heten. Op de Autosalon van Genève 2017, die in maart wordt gehouden, onthult Opel het drieluik voor het eerst aan het grote publiek.

Computerillustratie: Schulte Design

Met de Insignia Grand Sport, Insignia Sports Tourer, Insignia Country Tourer, de Crossland X en de Zafira-vervanger heeft Opel nog twee producten voor 2017 in de aanbieding. Het zijn de reeds voorgestelde Ampera-E en een nieuwe variant van de Vivaro.