Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 15 nov 2016
Leestijd: 1 minuut

Ron Dennis stopt gedwongen als directeur McLaren

Na 36 jaar moet Ron Dennis opstappen als topman van McLaren. De voormalig teambaas van het Formule 1-team was al langere tijd in conflict met zijn zakenpartners.

Ron Dennis

De 69-jarige Brit heeft zojuist bevestigd dat hij zijn leidende functie na 35 jaar neerlegt. Dit gebeurt wegens een meerderheidsbesluit onder de aandeelhouders, naar aanleiding van een verschil van inzicht. Tot en met vandaag probeerde Dennis nog om via juridische stappen zijn positie te behouden.

Zelf heeft hij 25 procent van McLaren in handen, net als Mansour Ojjeh (via technologiebedrijf TAG). De twee raakten enkele jaren terug al met elkaar in conflict. De overige vijftig procent is eigendom van een Bahreinse holding.

Lewis Hamilton en Ron Dennis.

McLaren

Dennis werd vooral bekend als Formule 1-teambaas van het merk. Op 18-jarige leeftijd begon hij in 1966 als monteur bij het Formule 1-team van Cooper. In 1980 kwam Dennis aan de macht bij McLaren, de renstal die ooit opgericht werd door de in 1970 verongelukte Bruce McLaren.

BEKIJK OOK: AUTOVISIE VLOG WERNER BUDDING: MCLAREN 540C, RENAULT SCENIC

Onder Dennis’ gezag veroverde McLaren tien keer het wereldkampioenschap voor de coureurs – onder meer met Ayrton Senna en Lewis Hamilton – en werden er zeven constructeurstitels gewonnen. Ook legde de McLaren-topman de Nederlandse autocoureur Nyck de Vries vast voor het opleidingsprogramma richting de hoogste autosportklasse.

160610 McLaren P1 Toy Car _03

Auto’s

McLaren ontpopte zich ook als luxe-sportwagenmerk: in de jaren negentig werd de McLaren F1 uitgebracht, tot 2005 de snelste productieauto ter wereld. In 2011 markeerde de 12C het begin van een hele reeks nieuwe modellen. Op het moment bouwt McLaren onder meer de 570GT, de 650S en de hybride hypercar P1.

Dennis betreurt het besluit dat hij gedwongen wordt om te vertrekken en noemt de aanleiding “vals.” Hij behoudt wel zijn zetel in de raad van bestuur en is van plan een nieuwe technische partij op te zetten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.