Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 11 mrt 2021
Leestijd: 1 minuut

Bizarre rijschoolfraude in Nederland: politie doet aanhoudingen

Opmerkelijke rijschoolfraude in Nederland. De politie heeft vier personen aangehouden die ervan worden verdacht op grote schaal fraude te hebben gepleegd met het behalen van rijbewijzen en rijles geven. Het gaat om drie mannen van 53, 43, en 37 jaar oud, en ook een 32-jarige vrouw.

Zij zouden zich schuldig hebben gemaakt aan identiteitsfraude, oplichting, valsheid in geschrifte en het onbevoegd uitoefenen van een beroep. Volgens de politie heeft een aantal leerlingen onder andere rijles gekregen van onbevoegde instructeurs.

Identiteitsfraude, dubbelgangers en meer

Het Centraal Bureau voor Rijvaardigheid (CBR) deed de afgelopen jaren meerdere malen aangifte van identiteitsfraude. Volgens de politie en het CBR bestaat er een verband tussen deze aangiftes en de aanhoudingen van de politie. In sommige van deze fraudegevallen kwam een dubbelganger voor iemand anders een theorie- of praktijkexamen volgen.

Rijschoolleerlingen waarbij een dubbelganger het examen afnam, zijn onterecht in het bezit gekomen van een rijbewijs. Het CBR wacht verder politieonderzoek naar deze ongeldige rijbewijzen af, “en zal dan actie ondernemen om deze rijbewijzen in te trekken.”

Lesauto’s in beslag genomen

Naast de aanhoudingen zijn ook vier lesauto’s, contact geld en diverse vervalste ID-bewijzen in beslag genomen. De verdachten zitten niet meer vast. Het politieonderzoek naar rijschoolfraude loopt sinds januari 2020. Eerder hield de politie al meerdere personen werden aan die rijles gaven met een vervalste bevoegdheidspas. Volgens het CBR zijn leerlingen die les hebben gehad van een onbevoegde, maar zelf het theorie- en praktijkexamen succesvol hebben afgelegd, wel in het bezit van een geldig rijbewijs.

Het CBR laat weten dat meerdere personen tegen wie eerder aangifte is gedaan, geen rijbewijs ontvangen hebben.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.