Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 16 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Review: miniatuur Saab 9-5 Estate 1/18

Voor veel autoliefhebbers viel het doek voor Saab precies tien jaar geleden, toen de rasechte ondernemer Victor Muller in de fabriek te Trollhättan het knopje omzette en de productielijn tot een einde bracht. Toch worden er momenteel nog spiksplinternieuwe Saabs gemaakt. Geen originele, maar goede kopieën. En niet allemaal op ware grootte. Zie hier een achttien maal verkleinde Saab 9-5 Estate.

Verantwoordelijk voor dit schaalmodel van de Saab 9-5 Estate is DNA Collectibles. Het merk richt zich op onder andere op de types van de Zweedse autobouwers Volvo en Saab en daar gaat de fabrikant voorlopig vrolijk mee door. Het bedrijf zette onlangs een enquête uit, wat het volgende Saab-model moet worden dat door de onderneming in een verkleinde uitgave moet worden uitgebracht. DNA Collectibles gebruikt de doelgroep om extra informatie over de auto in te winnen, zodat zij feitelijk met hun miniatuuruitgave een zo groot mogelijk publiek aanspreken.

Saab 9-5 Estate DNA 1/18
Saab 9-5 Estate DNA 1/18

Schuifkanteldak en achterspoiler

Dat geldt ook voor de hier besproken Saab 9-5 Estate. Het bedrijf raadpleegde de potentiële kopers over de fraaiste, beste en meest interessante uitvoering voordat het schaalmodel werd ontwikkeld. Vandaar ook dat het resultaat ook over enkele fabrieksoriginele accessoires beschikt, die het origineel dus niet in zijn basistrim kreeg toebedeeld. Ook voor de lak vroeg DNA Collectibles advies, wat resulteerde in de beschikbaarheid van drie verschillende tinten voor de verkleinde uitgave. Hij is er in rood, grijs en blauw. Saab 9-5 Estate DNA Collectibles 1/18

Pre-facelift Saab 9-5 Estate

De kleur is aangebracht op de 9-5 Estate in de Aero-uitvoering. Het origineel kwam als 9-5 Sedan in 1997 op de markt. Pas twee jaar later voegde Saab de Estate aan het gamma toe. De topversie Aero kwam daar weer een jaar na. Voor het schaalmodel is gekozen voor de laatste versie, voordat de 9-5 een opvallende en ingrijpende facelift kreeg. In dat laatste modeljaar van het pre-facelift model beschikt de Aero over een opgevoerde 2,3 liter viercilinder turbomotor en afwijkende bumper met gerestylede onder bumper.

‘De Saab 900 Turbo Aero is de Zweedse Porsche 911’

Prijzig of koopje

Of DNA Collectibles een geslaagd kopie van het origineel in een kleinere uitgave heeft gemaakt, is de vraag. Dat moet wel, want met een adviesprijs van net geen 150 euro is de Saab 9-5 Estate Aero van DNA Collectibles geen koopje. Of rechtvaardigt de kwaliteit van het model het prijskaartje? Het antwoord:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.