Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 31 jan 2016
Leestijd: 2 minuten

Reportage: Land Rover Experience – Lijdensweg

Dwars door het Northern Territory, een grote leegte, in een urban-SUV. Een verhaal over stof, dagenlange WRC-proeven, lekke banden en een auto die daar niet geïmponeerd door raakt.

Ratelend komt de Discovery Sport tot stilstand. Achter ons zakt een enorme rood-oranje wolk terug op de stoffige ondergrond. Dan is het stil. Stil, bloedheet en vooral ook erg leeg om ons heen. Een band die zo plat als een dubbeltje blijkt te zijn en (dat is pijnlijk) vermoedelijk al eventjes aan het leeglopen was. Meestal voel je het wel in je stuur of aan het gedrag van een auto wanneer de druk in een band afneemt. Maar anderhalf uur over een wasbordenveld rijden heeft onze waarneming vertroebeld en bovendien de dempers ongenadig geterroriseerd. En de bandenspanningsmeter die de Discovery als additionele uitrusting heeft, kon ons ook niet redden. Want die is linksachter beschadigd, door een toevallige tik van een forse steen. Daardoor is de M+S-band op die hoek van de auto voor ons ongemerkt z’n lucht kwijtgeraakt.

‘Woestijn, stofpaden, een verzengende hitte en termietenheuvels’

Het loopvlak heeft inmiddels bijna geheel afscheid van de bandwang genomen en dat veroorzaakt het klapperende geratel. Het is al de vierde lekke band in twee dagen, maar geen zag er zo tragisch uit als deze leegloper. En zo kunnen de swags (draagbare slaaptentjes waarin we de nacht gaan doorbrengen) weer van het dak worden afgehaald en wordt het laatste reservewiel paraat gemaakt. De snelheid moet nu omlaag, want er zijn geen verdere exemplaren meer voorhanden, een volgende flat betekent écht langdurig oponthoud. We rijden van Balgo Hill naar Uluru. Een ritje van 1435 kilometer. Dat moet kunnen in een dag, over een ritje Amsterdam-Florence doen we tenslotte ook niet moeilijk, avonturiers als we zijn.

Meer lezen over het avontuur in ‘the outback’? Lees het complete artikel ‘Reportage: Land Rover Experience’ (€). De laatste editie van Autovisie Magazine is te downloaden via de Autovisie magazine app of  via de Android app (losse edities zijn gratis te downloaden voor abonnees).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.