Bart Oostvogels
Bart Oostvogels Nieuws 29 jan 2016
Leestijd: 2 minuten

Reportage: Autovisie rijdt met eerste auto ter wereld

Vandaag, 29 januari 2016, is het op de kop af exact 130 jaar geleden dat het patent voor de auto werd aangevraagd door Carl Benz. In 1886 meldde hij zich bij het patentbureau voor zijn ‘voertuig met gasmotoraandrijving’. Deze dag werd de automobiel geboren. U had Autovisie nooit gelezen als Carl Benz 130 jaar geleden niet de auto had uitgevonden. In 2011 arrangeerden we een rendez-vous tussen de allereerste en de laatste Benz. De Benz Patentwagen ontmoet de Mercedes-Benz A-Klasse E-Cell.

“Zo’n reis door de tijd start niet zomaar. Het zou een absolute doodzonde zijn om zonder historisch besef op de bok van de automobielgeschiedenis te klimmen. En de eerlijkheid gebied me te zeggen dat mijn beeld van eind 19e eeuw eigenlijk te veel detail ontbeerde. Ik kon wel wat geschiedenisles gebruiken,” zegt Jaco Bijlsma, redactie Autovisie. “Gelukkig bestaan er mensen als Mercedes-Benz-ambassadeur Robert Scheerboom die hun kennis delen op een manier zoals mijn favoriete geschiedenisleraar dat vroeg deed. Die wist ook dat hij niet als een wijze vanaf een ivoren toren feiten moest declameren, maar dat verhalen vertellen beter werkte. Aan tafel in een historische deutsche Stube weet ‘meester’ Scheerboom vijf autokenners sprakeloos te maken. Vijf volwassen kerels zitten weer vrijwillig in de schoolbanken en luisteren geboeid naar het verhaal over het ontstaan van de auto. Mijn historisch besef groeit per zin en ik zie het vuur van de fascinatie ook ontsteken in de ogen van mijn ‘klasgenoten’.”

“Ladenburg, een stukje Duitsland dat de boeken is ingegaan als de bakermat van de automobielgeschiedenis”

Bijlsma en kornuiten zijn in Ladenburg, een stadje onder de rook van Mannheim, een stukje Duitsland dat de boeken is ingegaan als de bakermat van de automobielgeschiedenis. “Nog voordat het stadje ontwaakt, lopen we met ons geschiedenisklasje door de stille straten. Niet om ons als toeristen te vergapen aan de historische geveltjes, maar om fotolocaties te ontdekken voor deze reportage. Het wordt een bijna plechtige wandeling over het eeuwenoude keienplaveisel. Elke stap lijkt er eentje terug in de tijd te zijn. Een paar straten verder zie ik Carl Benz door dezelfde straten lopen in het tijdsgewricht van toen. De tijd waarin hij een van de spannendste uitvindingen ooit deed: de automobiel. Die nog altijd fascinerende vinding patenteerde hij in 1886 en daarmee was officieel de auto geboren.”

Ter gelegenheid van 100 jaar Mercedes-Benz werd er een serie replica’s gebouwd. Een eerste serie van 150 stuks, helemaal naar het patent van toen. Een aantal van deze replica’s heeft een thuis gevonden in Nederland. Autoliefhebber en Mercedes-Benz dealer George Wüst heeft er een en stelde die ter beschikking voor dit verhaal, waarvoor we hem eeuwig dank verschuldigd zijn.

Lees hieronder de complete reportage

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.