Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 17 jan 2019
Leestijd: 1 minuut

Renault wil nu ook van gearresteerde topman Ghosn af

Nissan en Mitsubishi ontsloegen Carlos Ghosn vrijwel meteen na zijn arrestatie in Japan. De geplaagde topman – die beschuldigd is van financiële wanpraktijken – bleef echter de steun van Renault houden. Tot nu.

In een televisie-interview heeft de Bruno Le Maire, de Franse minister van Financiën, gezegd dat Ghosn ontslagen moet worden als CEO van Renault. “We gaan een nieuwe fase in”, zei hij. “En in die nieuwe fase hebben we een nieuw en stabiel topmanagement nodig bij Renault.” De Franse overheid is de belangrijkste aandeelhouder in Renault, met een aandeel van 15 procent, bijzondere stemrechten en twee afgevaardigden in de raad van bestuur. Het bestuur zal waarschijnlijk in de komende dagen bij elkaar komen om een vervanger voor Ghosn aan te wijzen.

Belastingfraude

De 64-jarige Franse Braziliaan wordt verdacht van belastingfraude. Ghosn en rechterhand Greg Kelly zouden de hoogte van hun beloning niet juist hebben gerapporteerd en misbruik hebben gemaakt van bedrijfsbezittingen. Zo zou Nissan hebben opgedraaid voor woningen van Ghosn in Rio de Janeiro, Beiroet, Parijs en Amsterdam. Ghosn zou ook vakanties met zijn familie door de fabrikant hebben laten betalen. Daarbij zijn er verdenkingen dat hij persoonlijke investeringsverliezen ter waarde van 15 miljoen euro heeft afgewenteld op Nissan.

Nissan ontevreden

Vertegenwoordigers van de Franse overheid zijn in Tokio om over de toekomst van de Renault-Nissan-Mitsubishi-alliantie te praten. In Japan zijn ze al jaren niet blij met de scheve verhoudingen binnen het samenwerkingsverband. Renault – dat Nissan zo’n twintig jaar geleden van de ondergang redde – heeft een belang van 43 procent in de Japanse fabrikant en heeft stemrecht. Nissan daarentegen heeft slechts een belang van 15 procent in zijn Franse partner en geen stemrecht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.