Autovisie
Autovisie Nieuws 18 mrt 2016
Leestijd: 2 minuten

Renault 5 Turbo 2 – Een beetje gevaarlijk

Jochem de Haas vindt alles leuk wat apart is. Voor hem dan ook geen ‘gewone’ BMW M3 of Volkswagen Golf GTI, maar een zeldzame Renault 5 Turbo 2.

“Nou ja, zeldzaam… De Renault 5 Turbo 2 is eigenlijk de tweede, wat alledaagsere variant van de 5 Turbo. De allereerste was een zogenoemde homologatiespecial, die op de markt werd gebracht om met de Renault 5 te kunnen gaan rallyen. De Turbo 1 had onder meer een aluminium dak en aluminium deuren en was daardoor vrij kostbaar om te maken. Als betaalbaarder alternatief werd daarom in 1982 de Turbo 2 geïntroduceerd, die qua constructie iets eenvoudiger was.

“‘Mooi uitgebouwd’, zeggen jongeren weleens als ze mijn 5 Turbo zien”

Mijn eerste auto was een normale Renault 5. Daarna heb ik onder meer een Renault Clio 16V en 5 GT Turbo gehad, maar ik wilde iets snellers. En toen kwam een paar jaar later deze 5 Turbo 2 op mijn pad. Toen ik hem kocht, walmde de turbocompressor wat, maar voor de rest was de auto best goed. Ik heb er twee jaar mee doorgereden en daarna een aantal onderdelen gereviseerd. Ik heb alles zelf gedaan aan mijn 5 Turbo, want Renault-dealers weten weinig over het model.

“Mooi uitgebouwd”, zeggen jongeren weleens als ze mijn 5 Turbo zien. Ze weten gewoon niet wat de Renault precies is. Ouderen daarentegen herkennen de brede hatchback meteen als de auto die begin jaren tachtig meedeed aan het Wereldkampioenschap Rally. De 5 Turbo heeft een gevaarlijke reputatie. Doordat hij een middenmotor heeft en een korte wielbasis kan hij listig zijn. Als de turbo op druk komt, kunnen de achterwielen vooral bij nattigheid zo een stapje opzij zetten.

LEES OOK: MITSUBISHI PX33 REPLICA – WOESTIJNRACER OP LEEFTIJD

Ik ben een echte turboman. Een auto die met een turbo is uitgerust, geeft je zo’n heerlijke duw in de rug als hij zijn volle vermogen loslaat. Dan heb je het gevoel dat er echt wat gebeurt. Echt veel rijd ik niet met mijn 5 Turbo. Hij is onoverzichtelijk omdat hij zo breed is en gewoon iets te extreem voor veelvuldig gebruik. De Renault heeft wat butsen en krassen, maar dat is niet erg. Een beetje patina vind ik mooi. Bovendien, als hij te perfect is, durf ik er niet meer in te rijden.”

Eigenaar: Jochem de Haas (40)
Beroep: airconditioninginstallateur
Auto: Renault 5 Turbo II
Bouwjaar: 1983
Geschatte waarde: € 50.000 – € 70.000
Gemaakt: 1982 – 1986
Motor: 1,4 liter, viercilinder-in-lijn turbobenzinemotor, 160 pk
Topsnelheid: 200 km/h
Toekomstplannen: “Als ik er ooit het geld voor heb, komt er een klassieke Alpine A110”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.