Autovisie
Autovisie Nieuws 23 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

RAI Vereniging wil rem op jonge importauto’s

De RAI Vereniging zoekt mogelijkheden om de import van (jong) gebruikte auto’s af te remmen. De branche-organisatie pleit nu voor het aantrekkelijker maken van nieuwe, schone nieuwe auto’s, waardoor jonge importauto’s minder populair worden.

Rijklaar

Het is de RAI Vereniging een doorn in het oog dat import een enorme vlucht neemt. “Jonge occasions stoten gemiddeld zo’n 12 procent meer CO2 uit dan een nieuwe auto’s”, zo blijkt uit cijfers van de RAI Vereniging, dat voor 2018 een verdere groei van importauto’s verwacht. “De politiek is nu aan zet. Beperk de import door de binnenlandse verkoop van nieuwe schone, zuinige auto’s te stimuleren via afschaffing van de aanschafbelasting (BPM)”, adviseert voorzitter Steven Van Eijck.

Volkswagen Golf 3d - Autovisie.nl

Jonger dan twee jaar

In de eerste drie maanden van 2018 is de import van (jong) gebruikte auto’s uit het buitenland ten opzichte van dezelfde periode in 2017 met 8,5 procent gestegen naar 56.238 auto’s, zo geeft de RAI Vereniging aan. Afgelopen jaar werden in totaal 209.337 auto’s geïmporteerd. In 2013 bedroeg de import minder dan de helft, 98.858 stuks om precies te zijn. In het eerste kwartaal van 2018 was een kleine 30 procent van de geïmporteerde auto’s jonger dan twee jaar en een aantrekkelijk alternatief voor nieuwkoop in Nederland.

Verkeerde mix

De groeiende populariteit van de importauto komt onder andere door het beperkte occasionaanbod van origineel in Nederland nieuw verkochte auto’s en door de hoge belastingdruk op nieuwe modellen. Door de verschillende overheidsregels in de afgelopen jaren zijn veel zakelijke rijders in types met belastingvoordelen gestapt, maar die modellen sluiten niet aan bij de behoefte en wensen van de particuliere rijder. Autobedrijven, inclusief ondernemingen uit het onderliggende netwerk van de RAI Vereniging, halen auto’s binnen die wel voor de juiste occasionmix zorgen. Dat nieuwe auto’s niet meer kunnen concurreren met jong gebruikte auto’s komt doordat de prijzen van nieuwe modellen stijgen. Het gemiddelde BPM-bedrag bedraagt volgens de RAI Vereniging € 4.619,-.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.