Tijanni van Groeningen
Tijanni van Groeningen Nieuws 6 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Deze Porsche 993 is een fabelachtige restomod

Porsche is het ‘go-to’ merk voor specialisten die wel een poging willen wagen om een model te verbeteren of een restomod te maken van een oud exemplaar. Denk aan Singer, Nardone-Automotive of Russel Built. Nu komt specialist Paul Stephens met een wel heel smakelijke variant.

Vijf jaar lang was de Porsche specialist bezig om met dit model op de proppen te komen. Hij is nu klaar voor productie. Een klant van zijn Autoart programma wilde dat Stephens het volgende motto hanteerde: “Neem een 993 en maak alles 25 procent beter.” Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, maar Paul Stephens waagde toch een poging. Het resultaat mag er zijn.

De Stephens Autoart 993R

Zo luidt de naam van de beeldschone Porsche. De luchtgekoelde 993 911 maakt gebruik van onderdelen uit de 993RS en zelfs de Porsche GT. De prestaties zijn volgens Stephens verbeterd door moderne technieken toe te passen. Daardoor zijn ook het design en de rijeigenschappen van de 993 geperfectioneerd.

Porsche 993R, Paul Stephens

Paul Stephens begon 20 jaar geleden met het ontwikkelen van zijn eerste Autoart-Porsche dus verstand van zaken heeft hij zeker. De klant die om deze specifieke 993 vroeg is echter ook geen groentje. De klant in kwestie rijdt al sinds 1965 in Porsches in allerlei soorten en maten, van luchtgekoeld tot watergekoeld en van doodnormale straatauto’s tot racevarianten. Een gouden combinatie dus!

Porsche 993R, Paul Stephens

De keuze voor de Porsche 993 is simpel te verklaren. Stephens zegt er het volgende over: “Het platform van de 964 is heel populair bij bedrijven die er hun eigen spin aan willen geven”, zegt Stephens. Zo heeft Singer al meerdere 964’s onder handen genomen. Hij gaat verder: “We zijn nooit een bedrijf geweest dat andere kopieert en daarom kwamen we tot de conclusie dat we onze eigen twist wilden geven aan de laatste luchtgekoelde 911, de 993. We kozen dit model aangezien het de meest geavanceerde serie is van het luchtgekoelde tijdperk. Daarnaast wordt zijn unieke uiterlijk vandaag de dag nog gewaardeerd.”

De aanpassingen van de Porsche 993 911

Het team was van mening dat de Porsche 993 911 lichter moest worden met meer vermogen gecombineerd met een technisch geavanceerd chassis. Dit zou volgens Stephens leiden tot een meer gecontroleerde rijervaring dan in het origineel.

Porsche 993R, Paul Stephens

De grotere 3,8-liter motor (voorheen 3,6-liter) is goed voor 330 pk bij 7.400 tpm. 58 pk meer dan in het origineel. Voor zij die meer vermogen willen is het ook mogelijk om een versie te bestellen met 360 pk. Het koppel is verhoogd tot 360 Nm bij 5.675 tpm. Zoals gezegd is de auto lichter, hij heeft nu namelijk een leeggewicht van slechts 1.190 kilogram, vergeleken met 1.370 kilogram in het origineel.

Porsche 993R, Paul Stephens

Het gewicht van de 993 wordt op meerdere plekken bespaard. Zo is het schuifdak weggehaald en vervangen door een lichter paneel en is de stalen motorkap verwisseld voor een aluminium versie die maar 8 kilogram weegt.

Bewonder het uiterlijk

Hieronder staat een fotocollage van de Porsche 993R. Kijk en huiver. Wat een fabelachtig mooi apparaat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.