Autovisie
Autovisie Nieuws 23 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Pagani verkoopt deel bedrijf

Pagani heeft een nieuwe aandeelhouder binnen gehaald. Ongeveer 30% van de prestigieuze hypercarbouwer komt in handen van Public Investment Fund uit Saudi Arabië. De leiding blijft in handen van de grondlegger en zijn familie.

De overeenkomst is nog niet helemaal afgerond. De verwachting is dat het investeerdersvehikel later dit jaar de transactie afrond. De financiële injectie die de samenwerking met zich meebrengt, moet Pagani helpen om de volgende generatie hypercars te ontwikkelen en bouwen. Het huidige modellengamma vond zijn oorsprong in 2011, toen de Italianen de Huayra als opvolger van de Zonda presenteerde. Pagani heeft aangeven binnen twee jaar een nieuwe sportwagen te introduceren. Daarnaast zorgt de nieuwe geldschieter ervoor dat het Italiaanse boutiquemerk een nieuw lifestylemerk kan oprichten, Pagani Arte genaamd.

Ontstaan van Pagani

Pagani Automobili S.p.A. heeft naam gemaakt in de wereld van de exclusieve en gelimiteerde supercars. Het merk werd in 1992 opgericht door de Argentijn Horacio Pagani in het Italiaanse San Cesario sul Panaro, nabij het Italiaanse Modena. De oprichter was daarvoor werkzaam bij onder Lamborghini, waar hij aan onder meer de LM002 en Countach werkte. Als eerste model stond de Fangio F1 gepland, vernoemd naar goede vriend en oud-coureur Juan Manuel Fangio. Nog voordat de eerste auto was uitontwikkeld, overleed in 1995 zijn goede vriend en landgenoot. In 1999 presenteerde Pagani de supercar met V12-motor onder de naam Zonda.

Pagani Huayra
Pagani Huayra Noël van Bilsen

Lewis Hamilton

De bijzondere sportwagen, waarvan er één in handen is van F1-coureur Lewis Hamilton, werd officieel in 2011 afgelost door de Huayra. Pagani kondigde de sportcoupé als limited edition van 100 stuks aan. Op basis van de architectuur verschenen ook een roadster, een barchetta en verschillende andere gelimiteerde creaties.

Dealer voor Benelux

Het Belgische Alvan Motors was een van de eerste dealers van Pagani. Nadat het bedrijf eerder Bugatti voerde, klopte Pagani op de deur. Het bedrijf van Alain Vandriessche wist verschillende exemplaren te verkopen. Momenteel is er geen vertegenwoordiger voor het merk in de Benelux, waar onder andere één Zonda is geregistreerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.