Autovisie
Autovisie Nieuws 23 jan 2019

Opel Zafira ook op ‘grijs kenteken’ leverbaar

Het Autosalon van Brussel 2019 staat officieel in het teken van lichte bedrijfsvoertuigen, maar Opel nam als wereldprimeur de negenpersoons Zafira Life mee. De Duitse fabrikant had er dus net zo goed de bestelwagenvariant kunnen presenteren. De Zafira komt er namelijk ook op grijs kenteken…

Zafira Life

De auto komt er niet onder de naam Zafira, maar als Vivaro. De zijpanelen met ramen zijn vervangen door panelen zonder ruiten. De twee achterste zitrijen maken plaats voor een vlakke laadvloer. Natuurlijk is het precies andersom. De Zafira is de personenuitvoering van de bestelwagen. De Vivaro is het uitgangspunt. Door de laadruimte te voorzien van ramen en zitrijen ontstaat een personenuitvoering. Van de vorige generatie Vivaro was ook een personenvariant beschikbaar. Dat model heette Vivaro Life. Aangezien de huidige Zafira aan het einde van zijn levenscyclus is aangekomen en Opel de Vivaro met maximaal negen zitplaatsen als ruimtewagen in de markt wil zetten, is gekozen om de typenaam Zafira te gebruiken.

 

Lees hier meer over de Opel Zafira Life

 

De Vivaro is een bekende naam binnen de Opel-familie. De auto ontstond na het sluiten van een samenwerkingsverband met Renault, waaruit de Franse partner de Trafic lanceerde. Later sloot ook Fiat aan, die de bestelwagen als Fiat Talento verkoopt. Nu Opel door de PSA Group is ingelijfd, is gekozen om het huwelijk met Renault te ontbinden en de PSA-bestelwagen ook onder Opel-label aan te bieden. Zodoende wordt het model onder vier merken leverbaar. Naast Peugeot (Expert), Citroën (Jumpy) en Opel (Vivaro) is ook Toyota (Proace) bij het pact aangesloten.

Carrosserievarianten

Opel gaat de nieuwe Vivaro in drie carrosserie- en drie lengtevarianten leveren. De Vivaro meet in zijn kortste variant 4,60 meter. Daarnaast is de bestelwagen in de type met 4,95 meter lengte verkrijgbaar. De grootste uitvoering meet 5,30 meter van bumper tot bumper. Laatstgenoemde heeft een laadcapaciteit van 6,6 m3 en een laadvermogen van 1.400 kg. Achter de bus kan maximaal 2,5 ton worden gehangen. De wagenhoogte bedraagt 1,90 meter, waardoor de bus in menig parkeergarage past.

Dieselmotoren

Over de aandrijflijnen spreekt Opel niet, maar de Vivaro komt er met louter dieselmotoren. De krachtbron meet 2,0 liter en telt vier cilinders. De krachtbron verschijnt echter in verschillende configuraties. De zwakste uitvoering komt tot 100 pk. Daarboven verschijnen versies met 120, 150 en 180 pk. In plaats van een benzinemotor gaat Opel de Vivaro vanaf 2020 aanbieden met een volledig elektrische aandrijflijn. Het accupakket zal dermate groot zijn, dat de auto een grote actieradius zal bieden. De elektro-unit is ook voor de Zafira aangekondigd, maar verschijnt in de personenautoversie pas in 2021. De types met verbrandingsmotor zullen over voorwielaandrijving beschikken. Door partner Dangel zal een vierwielaandrijver worden gebouwd. Het bedrijf levert zijn model via Opel.

Aankleding

Opel voorziet de Vivaro met zaken als elektrisch bedienbare schuifdeuren, multimediasysteem, Head-up display, 180 graden achteruitrijcamera, Lane Keep Assist, verkeersbordherkenning, pauze-advies, adaptieve cruise control en een waarschuwingssysteem voor een dreigende frontale botsing.

Leverbaar

De eerste exemplaren komen in september naar Nederland.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.