Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 29 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Op deze 5 wegen stond je 2022 het langst in de file

Flitsmeister hield dit jaar de verkeersdrukte op de Nederlandse wegen bij. Aan de hand van deze cijfers kunnen we je laten zien op welke vijf wegen de langste files van 2022 stonden.

Dat het afgelopen jaar weer immens druk op de Nederlandse wegen werd, wisten we al vroeg in het jaar. Er zijn verschillende oorzaken van al deze files en een oplossing is er nog niet.

Files een groot probleem

Zo stelde de ANWB eerder dat we te maken hebben met een permanent verkeersinfarct. Die drukte is onder andere te danken aan de onbetrouwbaarheid van het openbaar vervoer in Nederland. “Die hebben tot gevolg dat de dienstregelingen verder uitgekleed worden, waardoor de auto zo ongeveer het enige alternatief is voor de wat langere afstanden”, zei Arnoud Broekhuis van de ANWB. Echter, dit is niet de enige oorzaak dat jij vaker in de file staat.

Benzine besparen, files, file
(Afbeelding: Unsplash)

Broekhuis vertelde: “De negen miljoen voertuigen in totaal worden steeds vaker gelijktijdig gebruikt en dat houdt in dat we vaker bumper aan bumper rijden.”

Op deze vijf wegen stond je het langst in de files

Voor de langste files van 2022 moet je met name in het midden en westen van Nederland zijn. Het gaat altijd om files tijdens de ochtendspits.

1. A12 Veenendaal – Maarn

De langste file van het jaar stond op de A12 tussen Veenendaal en Maarn. De vertraging bedroeg 174 minuten en de file was 16.5 kilometer lang. Dit was op  dinsdag 27 september om 07:33 uur.

2. A12 Maanderbroek – Waterberg

De op een na langste file van het jaar stond op de A12 tussen Maanderbroek en Waterberg. De vertraging bedroeg 157 minuten en de file was 18.8 kilometer lang. Dit was op donderdag 8 december om 08:18 uur.

3. A12 Bodegraven – Harmelen

Op de derde plek staat weer de A12, maar nu tussen Bodegraven en Harmelen. Met een vertraging 157 minuten en 17 kilometer aan file was het geen pretje om hier in te staan. De verkeersverstopping stond er op dinsdag 8 november om 08:18.

4. A12 Arnhem – Utrecht

En nogmaals de A12! Dit keer met een vertraging van 154 minuten en 17.9 kilometer. Dit was op donderdag 15 december om 07.45 uur.

5. A7 Hoorn-Noord – Purmerend

Op de vijfde plek staat de A7 tussen Hoorn-Noord en Purmerend. De vertraging bedroeg 127 minuten en de files was 17.9 kilometer lang. Dit vond plaats op dinsdag 18 oktober om 06.33 uur.

Dit zijn de 10 populairste flitslocaties van het jaar

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.