Remco Slump
Remco Slump Nieuws 27 okt 2022
Leestijd: 1 minuut

Waarom er ook in Nederland een groot dieseltekort dreigt

Gisteren schreven we over de Verenigde Staten, die nog maar voor drie weken diesel hebben. In Europa, en dus in Nederland, krijgen we ook te maken met een tekort aan de brandstof.

Diesel is al decennia goedkoper dan benzine, tot eerder dit jaar, toen de situatie voor het eerst in de geschiedenis anders werd. Op het moment van schrijven betaal je in Nederland gemiddeld 2,15 euro voor een liter benzine en 2,26 voor een liter diesel.

Prijzen sterk omhoog door dieseltekort

De verwachting is dat de dieselprijs alleen maar gaat stijgen. Er dreigt namelijk een tekort te ontstaan. Dat heeft vooral te maken met nieuwe sancties op de import van Russische olie en diesel.

Energiecrisis – Over drie weken is de Amerikaanse dieselvoorraad op

Europa is ook op dat gebied erg afhankelijk van Rusland, dus gaan de sancties ons hard raken. Want net als andere landen moet Nederland nu op zoek naar alternatieven voor Russische olie. En dat zal de prijs nog verder opdrijven.

Tekort aan diesel ook in Nederland merkbaar

De Belangenvereniging Tankstations (BETA) verwacht dat het dieseltekort ook aan de pomp merkbaar zal worden. Bij sommige tankstations zal in de komende maanden geen diesel meer te krijgen zijn, zegt een woordvoerder.

Dieselgate: Volkswagen-topman klapt uit de school over zwijgcultuur

De oliebedrijven zijn positiever en verwachten geen dieseltekort in Nederland. En als de situatie wél nijpend wordt, dan heeft de overheid nog altijd een grote dieselvoorraad. In veel andere Europese landen is de voorraad te laag, aldus experts, dus daar gaat een probleem ontstaan.

Nederlandse overheid werkt aan een noodplan

In Den Haag wordt inmiddels gewerkt aan een noodplan, voor het geval de strategische voorraad toch niet genoeg blijkt te zijn. In dat plan komt onder meer te staan welke partijen voorrang hebben bij de verdeling van diesel, zoals de politie, brandweer en ambulancediensten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.