Autovisie
Autovisie Nieuws 21 nov 2017
Leestijd: 1 minuut

Onder de hamer: Le Mans-racepak van Steve McQueen

Mooi verhaal dit. Het Duitse blad Bravo hield ooit een winactie rondom de release van de film Le Mans (1971). De eigenaar van dit racepak deed mee om de eerste prijs, een Porsche 914, te winnen. Hij kreeg deze door Steve McQueen gedragen kleding. En hij was teleurgesteld.

le-mans-4

De winnaar leeft niet meer, maar zijn weduwe zal zeker niet teleurgesteld zijn geweest toen ze de verwachte opbrengst van dit pak hoorde. Veilinghuis RM Sotheby’s denkt dat het tussen de 400.000 en 500.000 dollar (341.000 – 426.000 euro) op gaat leveren. Daar komt een Porsche 914 vooralsnog niet aan.

Michael Delaney

Steve McQueen speelt in Le Mans het personage Michael Delaney, een fictieve coureur en deelnemer aan de 24 uur van Le Mans. In de film draagt hij deze iconische Gulf-raceoverall en Bell-helm. De winnende bieder krijgt er zelfs het originele Nomex-brandvrije ondergoed bij. Gedragen door McQueen dus.

Motorfietshelm

Het pak is zesenveertig jaar oud, altijd keurig opgeslagen geweest en heeft – heel belangrijk, volgens RM Sotheby’s – de bekende lichtzwarte vlekken op delen van broek, veroorzaakt door het zitten in een racewagen. Op de helm zijn wat oranje verfresten te vinden. Hij is door de winnaar van de Bravo-wedstrijd een paar jaar lang ieder dag als motorfietshelm gebruikt.

Steve McQueen-film Le Mans nu als stripalbum

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.