Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 16 nov 2016
Leestijd: 1 minuut

Cultuurshock: middenmotor voor Porsche 911 RSR

Een Porsche 911 zonder motor in de staart? Jazeker, de nieuwe Porsche 911 RSR heeft z’n krachtbron in het midden. In het belang van technische vooruitgang.

Porsche 911 RSR - Autovisie.nl

Porsche 911 RSR

Wie de autosportwereld nauwlettend volgt, had de geruchten misschien al meegekregen: Porsche zou werken aan een raceversie van de 911 die de motor niet achter, maar vóór de achteras heeft. Dat heeft het Duitse sportieve merk nu officieel bevestigd met de Porsche 911 RSR.

Door te kiezen voor een middenmotor in deze volledig nieuw ontwikkelde raceauto, heeft Porsche op andere fronten ook kunnen innoveren. Zo is er een forse diffuser aan de achterkant van de vloer geplaatst, die samen met een van de 919 Hybrid (winnaar van de 24 Uur van Le Mans in 2015 en 2016) afgeleide achtervleugel voor extra downforce en efficiëntie zorgt.

Atmosferisch

Ook opvallend: de 4.0 zescilinder-boxermotor is atmosferisch, terwijl de huidige generatie productie-911 juist vooral met turbomotoren wordt uitgerust. Het vermogen ligt op maximaal 510 pk, afhankelijk van de restrictor – die verplicht is om de competitie met onder meer de geblazen V6 van Ford (in de GT) binnen de LM-GTE-klasse gelijk te houden.

Porsche 911 RSR - Autovisie.nl

Le Mans

De bolide maakt zijn debuut tijdens de 24 Uur van Daytona in januari 2017. Vervolgens staan er nog achttien wedstrijden op de autosportkalender, waaronder natuurlijk de 24 Uur van Le Mans.

Het is overigens niet voor het eerst dat Porsche het concept van een 911 met middenmotor toepast op de autosportactiviteiten. In 1998 werd de befaamde langeafstandsrace in Frankrijk immers gewonnen door de Porsche 911 GT1 – eveneens (in oorsprong) gebaseerd op een normale 911, maar ook met de krachtbron voor de achteras van de auto.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.