Autovisie
Autovisie Nieuws 4 okt 2015
Leestijd: 1 minuut

Onder de hamer: AMC Metropolitan in taxi-outfit

Veel ruimte heb je niet als passagier in deze AMC Metropolitan taxi, maar de ritprijs is er dan ook naar. Een starttarief van 30 dollarcent? Daar doen we het voor.

Hoewel, het is volgens veilinghuis RM Auctions niet erg waarschijnlijk dat deze Metropolitan ooit echt als taxi is gebruikt. De AMC is simpelweg uitgedost in een ‘metrocab’-schildering en heeft van een vorige eigenaar een meter en een taxilicht aangemeten gekregen. “Het hoogtepunt van schattigheid”, noemt RM dit gele rakkertje, dat drie jaar geleden werd gerestaureerd en sindsdien niet meer dan 24 kilometer heeft gereden.

“Het is niet waarschijnlijk dat deze Metropolitan ooit echt als taxi is gebruikt”

De Metropolitan is één van slechts 969 geproduceerde exemplaren in 1961. Hij wordt aangedreven door een 56 pk sterke 1,5 liter viercilinder-in-lijn Austin-motor, heeft een handgeschakelde driebak, trommelremmen rondom, onafhankelijke wielophanging voor en een starre as achter. De AMC was er in coupé- en cabrioletvorm en werd in de Verenigde Staten aangeboden door zowel Hudson- als Nash-dealer.

AMC ontstond namelijk toen Hudson Motor Car Company en Nash-Kelvinator op 1 mei 1954 fuseerden. Automaker Nash was zeventien jaar eerder al samengegaan met Kelvinator, dat koelkasten produceerde. De Metropolitan werd in Groot-Brittannië gebouwd bij Austin en kostte op de Amerikaanse markt 1445 en 1495 dollar voor respectievelijk de coupé en cabriolet. Bij RM Auctions, dat de AMC op donderdag 8 oktober veilt, moet hij ongeveer 25.000 euro opleveren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.