Coen Grutters
Coen Grutters Nieuws 19 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Offroad in de Ford Bronco met 335 pk sterke twinturbo V6

Een ladderchassis, vierwielaandrijving en flinke terreinbanden. Dat zijn een paar van de ingrediënten die samen de zesde generatie Ford Bronco vormen. De robuust ogende terreinwagen is binnenkort via de dealer in Nederland te krijgen. Autovisie kon alvast achter het stuur kruipen om te kijken hoe goed deze offroader echt is in het terrein.

Via de officiële kanalen zal de Ford Bronco in twee varianten naar Nederland komen: de Outer Banks-uitvoering en de ruigere Badlands-versie. Beide modellen zijn voorzien van een low gearing-optie. Toch ligt de focus van de Badlands-uitvoering net iets meer op terreinrijden, zo blijkt uit zijn flinke offroadbanden en het vast te zetten sperdifferentieel. Daarnaast heeft deze uitvoering elektronisch los te koppelen stabilisatorstangen aan de voorzijde, waarmee de voorwielen onafhankelijk van elkaar nog verder op en neer kunnen bewegen. Wij stapten in deze Badlands-versie.

V6 met 563 Nm in de Ford Bronco

Qua motorisering maakt het echter weinig uit. Hoewel de Ford Bronco in de Verenigde Staten ook met een minder krachtige vierpitter leverbaar is, ligt bij alle Bronco’s die deze kant op komen een 2,7-liter V6 met twee turbo’s onder de kap. Met zijn 335 pk en 563 Nm koppel moet de zescilinder zijn mannetje kunnen staan in het terrein. In Amerika is overigens ook nog een 3,0-liter V6 met 400 pk beschikbaar in de Raptor-versie van de Ford Bronco. Een uitvoering die voorlopig geen voet zal zetten op Europese bodem.

Ford Bronco offroad 2.7 V6
(Afbeelding: Ford / Dennis Noten)

De exemplaren die wel deze kant op komen zullen een zeldzaamheid blijven. De Ford Bronco komt namelijk in gelimiteerde oplage naar Nederland en de groep mensen bij wie de offroader op de shoppinglist staat, zal klein zijn. Dat heeft alles van doen met het prijskaartje. Op dit moment is de Nederlandse prijs nog niet bekend, maar zeker is dat het geen goedkope auto wordt. Waar je de Bronco in België vanaf zo’n 80 mille nieuw kunt kopen, zal daar in Nederland nog een gigantische bpm-premie bovenop komen.

Deze offroad Porsche Cayenne is verrassend betaalbaar

Op hoge snelheid door een steengroeve

Maar weinigen zullen dus de terreincapaciteiten mogen ervaren. Wie toch een beetje wil voelen hoe het is om in een Ford Bronco te crossen, kan onze video kijken. Daarin sjezen wij met wat voelt als mach-10 over de grindpaden van een stoffige steengroeve.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.