Autovisie
Autovisie Nieuws 19 jul 2018

Officieel onderzoek naar sjoemelsoftware Opel

De Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) – het Duitse equivalent van de RDW – heeft officieel aangekondigd dat het onderzoek doet naar drie dieselmodellen van Opel. Er zou bewijs zijn dat de nabehandeling van de uitlaatgassen tijdens het rijden wordt uitgeschakeld.

Opel

Het gaat om de Cascada, Insignia en Zafira die zijn uitgerust met de nieuwste Euro 6-dieselmotoren. Daarvan zijn er zo’n 60.000 verkocht, waarvan 10.000 in Duitsland, schreef de krant Bild am Sonntag. Vertegenwoordigers van Opel worden nu gehoord over de zaak door de KBA.

Tien keer meer NOx

Volgens het Duitse ministerie van Transport stoten de Opel’s in de praktijk zo’n tien keer meer NOx uit dan is toegestaan. Maar lopende het onderzoek wil het ministerie niet zeggen of er sprake is van sjoemelsoftware in de dieselmotoren.

Dieselgate

De aandacht voor dieseluitstoot is enorm sinds Volkswagen eind 2015 toegaf dat er verboden programmatuur in zijn auto’s zat. De software kon emissietests herkennen en schakelde dan over op een schoner programma. In de praktijk waren de diesels viezer dan toegestaan.

Tientallen miljarden

Het schandaal heeft Volkswagen tientallen miljarden aan boetes, schadevergoedingen en onverkoopbare auto’s gekost. Meerdere technici en topmanagers van Volkswagen en Audi zijn gearresteerd en zelfs al veroordeeld voor hun rol in dieselgate.