Autovisie
Autovisie Nieuws 19 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

Ode aan de echte Cooper, de Mini Anniversary Edition

Alweer zestig jaar geleden nam de Engelse raceheld John Cooper een Mini onder handen en schreef kort daarna geschiedenis met de kleine, opgefokte Mini. Sindsdien staat Mini bekend als Cooper. Hoewel vandaag de dag een naam van een specifieke uitvoering, wordt John’s volledige naam ook binnen het leveringsprogramma van Mini gebruikt. Dat sportieve topmodel vormt de basis voor een jubileummodel.

Mini introduceert de Anniversary Edition en als basis voor die gelimiteerde uitvoering neemt de fabrikant de John Cooper Works-versie. Een betere basis voor een dergelijk eerbetoon kun je niet nemen, want de versie draagt reeds de naam John Cooper. Works verwijst overigens naar het bedrijf van de in 2000 overleden John. Hij had een Formule 1-renstal en prepareerde onder andere snelle race-Mini’s en straatversies. Toen Mini in 2001 terugkeerde doopte Mini weliswaar een uitvoering Cooper, maar van een John Cooper Works-versie was nog geen sprake. John’s zoon Mike pakte de handschoen op. In eerste instantie leverde Mike Cooper speciale (gecertificeerde) opvoersets, al dan niet via de Mini-dealer. Later werden de kits direct in het productieproces geïntegreerd, om vervolgens de naam aan Mini af te staan.

15 van de 740 naar Nederland

Met de Anniversary Edition heeft de familie Cooper niets te maken. Mini kan welhaast doen en laten wat het met de naam doet. Dit keer plakt de fabrikant de beroemde race-naam 740 maal op een Mini John Cooper Works. Het oplagecijfer is een verwijzing naar het startnummer dat tijdens het racedebuut aan de snelle ‘sedan’ was toebedeeld, 74. Van de geplande 740 exemplaren komen er slechts 15 naar Nederland, die in eerste instantie door dealers worden opgekocht. Mini deed hetzelfde bij de verschillende GP-edities, waardoor het leek alsof de auto was uitverkocht maar er bij de dealers nog exemplaren beschikbaar waren.

Groen-witte kleurstelling

Mini kondigde de speciale editie aan op de geboortedag van John Cooper, nu 98 jaar geleden, wat weer 60 jaar na de raceoverwinning van John met de klassieke Mini Cooper was. De allereerste Cooper werd in september 1961 gelanceerd. Dat was uiteraard een tweedeurs-model. Vandaar dat Mini voor de gelimiteerde uitgave dezelfde koetswerkvorm kiest, al heeft het hedendaagse type nu ook een grote achterklep.

De carrosserie van de Anniversary Edition heeft desgewenst de groen-witte kleurstelling van oorspronkelijke John Coopers raceauto’s. Mini biedt de Anniversary naast de Rebel Green gedoopte tint ook als Midnight Black aan.  De witte kleur komt terug op het dak, motorkapstriping, de buitenspiegelkappen, deurgrepen en omranding van de koplampen en achterlichten, ongeacht de gekozen koetswerkkleur. Als derde kleur komt Piano Black voor. Mini past het toe op de verschillende sierdelen. Op de portieren en motorkap staat het nummer 74.

Gesigneerde exemplaren

Mini kleedt de jubileumversie verder aan met 18 inch John Cooper Works-wielen in Circuit Spoke two-tone design en het ‘Cooper’-logo op de instaplijsten, de zogenoemde ‘side scuttles’, de C-stijlen en op het met Nappa-leder beklede sportstuurwiel. Binnenin krijgt de koper van de Mini Anniversary Edition – een weinig inspirerende of historische naam voor een dergelijk eerbetoon – zwarte sportstoelen (Carbon Black Dinamica-leder), antracietkleurige hemelbekleding, RVS-pedalen en hoogglans Piano Black voor enkele interieurdelen.

Een fraai detail is de serie handtekeningen van John, Mike en Charlie Cooper, waarvan de bekende signatuur van John Cooper ook op een plaquette op het deurpaneel is terug te vinden. Op hetzelfde plaatje staat handgeschreven ‘1 of 740’ en de tekst ‘60 YEARS OF MINI COOPER – THE UNEXPECTED UNDERDOG’.

Prijs Mini Anniversary Edition

Mini geeft nog geen prijs van de feesteditie op, maar de fabrikant kennende zal er een forse meerprijs voor het eenmalige pretpakket worden gevraagd. Een 3-deurs John Cooper Works kost in standaardtrim al € 45.800,-.

Gecamoufleerde GP is eerste elektrische Mini John Cooper Works

Slechts 3000 maal Mini JCW GP

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.