Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 18 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Deze occasion wil je: Jeep Renegade, de kleinste Jeep ooit

Autovisie is altijd op zoek naar occasions voor de liefhebber en spit daarom de lijsten van verkoopsite Gaspedaal.nl door. Ditmaal vonden we een Jeep Renegade.

De eerste Jeep Renegade kwam in 2014 op de markt en was destijds met een prijs van minimaal 22.990 euro en maximaal 43.440 euro een redelijk prijzige crossover. Door zijn uiterlijk, nette bouwkwaliteit, goede rijeigenschappen en praktisch comfort, bleek de vierkante auto in veel gevallen wel zijn geld waard.

Een werelds model

“Een inzet in hét groeisegment, die met compacte afmetingen, moderne turbomotoren en een interieur naar Europese kwaliteitsstandaard klaargestoomd is om overal ter wereld goede zaken te doen. Als enige B-segment crossover met onvervalste 4×4-genen en daardoor een ijzersterk imago zou dat moeten lukken”, zo schreven we tijdens onze eerste kennismaking.

Jeep Renegade, occasion
(Afbeelding: AutoWereld)

De Renegade, de kleinste Jeep ooit, kwam destijds standaard met gratis parkeersensoren achter, cruise control, 16-inch lichtmetaal met allweather banden en mistlampen. Voor de rest van de opties moet je allemaal bijbetalen, ook voor de eventuele vierwielaandrijving. Deze Jeep is namelijk in de basis voorwielaangedreven.

Een karaktervol design

“Jeep heeft zijn rijke merkhistorie een briljante interpretatie gegeven in de Renegade. Zo bonkig als een Jeep hoort te zijn, maar tegelijk ook aaibaar omdat alle hoeken netjes zijn afgerond en op de voorkant die twee trademark ronde koplampen zo opgewekt de wereld inkijken.”

Jeep Renegade, occasion
(Afbeelding: AutoWereld)

“Het karakteristieke aangezicht van die auto is op diverse plekken in de Renegade terug te zien. Een echt samenhangend geheel is het interieur niet. Wel een charmante verzameling leuke ontwerpgrappen en onderdelen uit diverse andere auto’s van de Fiat Chrysler groep.”

Jeep Grand Cherokee gaat vergroenen, maar laat 5,7-liter V8 niet varen

“Het uitzicht op de bestuurdersstoel wordt gedomineerd door het grote, knoestige stuurwiel dat recht voor je neus staat. Daarachter twee goed afleesbare klokken, waar de toerentellernaald rechtsonder geen rood, maar een met modder besmeurd gebied inloopt. Tussen de tellers staat een grote kleurendisplay waarop een keur aan rit- en auto-informatie wordt weergegeven. Helaas niet in een typische Jeep-stijl en ook niet altijd even goed afleesbaar.”

Motoren in de Jeep Renegade

De Jeep Renegade is geleverd met tal van motoren. Van een 1,0-liter tot een 2,4-liter viercilinder voor de Amerikaanse markt. Autovisie ging op pad met de 1.4-liter viercilinder die goed is voor 140 pk. “De Jeep voelt niet meer dan gemiddeld vlot aan. De motor reageert laat op bewegingen van het gaspedaal en heeft ook last van flink wat turbolag. Dat maakt soepel rijden behoorlijk lastig. Ook omdat de koppeling nogal gevoelloos is. De motor komt bij 1700 toeren heel abrupt op gang en heeft er pas vanaf 3000 omwentelingen echt zin in. Wat meer koppel onderin, in plaats van deze gemiddelde trekkracht, zou zeker wenselijk zijn.”

Jeep Renegade, occasion
(Afbeelding: AutoWereld)

“De Renegade presenteert zich als echte Jeep en niet alleen door allerlei verwijzingen als ’since 1941’ op het dashboard. Hij geeft van alle B-suv’s het sterkste idee dat je in een reusachtige terreinauto zit. Je zit hoog en kijkt op een grote, vierkante neus uit. Hij probeert zijn omvang niet te camoufleren, maar juist te versterken.”

De Jeep Renegade occasion

Autovisie-redacteur Peter Hilhorst sloot zijn test af met de volgende woorden: “Doe mij maar de Amerikaan met Italiaans accent. Maar dan wel in een donkere kleur en zonder die stickers.” Zo’n model vinden we voor 13.950 euro met iets meer dan 90.000 kilometer ervaring.

Sjoerds Weetjes #23: De Jeep Renegade is ook een (kinder-)attractie

Het exemplaar heeft de 140 pk-motor en komt uit 2014. Door de 17-inch lichtmetalen wielen en de groene kleur is de Jeep net wat stoerder dan de instappers. Nieuw kostte de auto dan ook bijna 29 mille.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.