Autovisie
Autovisie Nieuws 22 nov 2018

Nissan stuurt Carlos Ghosn de laan uit

Nissan heeft de in opspraak geraakte bestuursvoorzitter Carlos Ghosn de laan uit gestuurd. Dat meldt het Japanse televisiestation NHK. De directie van Nissan was vandaag bijeen gekomen om over de situatie rondom Ghosn te praten.

Carlos Ghosn, topman van de Renault-Nissan-Mitsubishi Alliantie

De 64-jarige Franse Braziliaan werd op maandag 19 november in Japan opgepakt op verdenking van belastingfraude. Volgens Nissan kwamen de ongeregeldheden aan het licht na een maandenlang intern onderzoek, dat was gestart op basis van een klokkenluidermelding. De handel en wandel van Nissan-baas Greg Kelly wordt ook onderzocht.

Misbruik van bedrijfsbezittingen

Zowel Ghosn als Kelly zouden de hoogte van hun beloning niet juist hebben gerapporteerd en misbruik hebben gemaakt van bedrijfsbezittingen. Volgens de Japanse media heeft Nissan opgedraaid voor woningen van Ghosn in Rio de Janeiro, Beiroet, Parijs en Amsterdam. Ghosn zou daarbij ook vakanties met zijn familie door het bedrijf hebben laten betalen.

Thierry Bolloré

Renault ontslaat Ghosn voorlopig nog niet. De Franse autobouwer liet dinsdag weten dat zijn taken tijdelijk worden overgenomen door operationeel directeur Thierry Bolloré. Renault heeft Nissan om meer informatie gevraagd over de zaak. Ghosn had de laatste jaren onder meer de functies: CEO van Renault, CEO van Nissan en bestuursvoorzitter van Mitsubishi. De drie fabrikanten horen bij de Renault-Nissan-Mitsubishi-alliantie.