Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 30 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

‘Nieuwe en elektrische Fiat Punto komt in 2023’

Het modellengamma van Fiat is in de laatste jaren flink geslonken, maar daar komt verandering in. Vanaf 2023 kunnen we elk jaar een nieuw model van de Italianen verwachten.

Dat laat Olivier François, ceo van Fiat, weten tijdens een gesprek waar Autovisie bij aanwezig was. “Vanaf 2023 gaan we elk jaar een nieuw model introduceren”, aldus de Fransman. “Van elke auto verschijnt ook een volledig elektrisch model. In 2023 trappen we af met een auto in het B-segment.” Of die auto de naam Punto draagt wil François nog niet zeggen, maar het lijkt voor de hand te liggen. Die typenaam is immers al decennia oud en kan op herkenning bij een zeer groot publiek rekenen. Fiat introduceerde ‘m in 1993, terwijl de derde generatie in 2018 afscheid nam.

Van FCA naar Stellantis

Waarom Fiat nu pas met een nieuwe Punto komt, terwijl de auto in de afgelopen jaren zo succesvol was? Fiat had in de oude FCA-constructie simpelweg niet de middelen om een volledig nieuw model te ontwikkelen. Nu het onderdeel is van Stellantis en dus zaken kan doen met partners als Peugeot, Opel en Citroën, zijn er veel meer mogelijkheden voor de Italianen.

Vijf redenen waarom je (niet) een tweedehands Fiat 500 moet kopen

Fiat Punto
Fiat Punto Evo Sport

En dus zal Fiat een betaalbaar B-segment-model gaan bouwen op waarschijnlijk de CMP-bodemsectie, die nu ook als basis dient voor auto’s as de Peugeot 208 en Opel Corsa. Gaat Fiat die bodemsectie gebruiken, dan zal dat de ontwikkelingskosten voor het nieuwe model aanzienlijk naar beneden halen. Naar verwachting zal de aankomende Punto dus onderhuids ook niet verschillen van zijn Franse en Duitse broers. Denk dus aan de bekende benzine- en dieselmotoren, maar ook aan de volledig elektrische versies die we al even kennen van die auto’s. Het zou betekenen dat ook de Punto een 100 kW sterke elektromotor krijgt, die z’n stroom haalt uit een batterijpakket van 50 kWh. De 208 en Corsa hebben een WLTP-bereik van iets meer dan 300 kilometer.

Fiat Centoventi

Vanaf 2023 stelt Fiat dus elk jaar een nieuw model voor. Of het binnen afzienbare tijd ook de Centoventi, tijdens de Salon van Genève in 2019 aangekondigd als meest betaalbare EV ter wereld, introdueert, is even afwachten.

Centoventi
Fiat Centoventi. (Afbeelding: Fiat)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.