Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 7 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe Dacia Sandero heeft iets meer zelfvertrouwen

Dacia trekt vandaag het doek van de volledig nieuwe Sandero. Daar blijft het wel bij, want details over wat er in en onder het koetswerk schuilgaat, houdt het merk nog even geheim.

De volledig nieuwe Dacia reed afgelopen maand nog gecamoufleerd door Amsterdam, maar vandaag mogen we het nieuwe model zonder make-up zien. Het Roemeense merk deelt namelijk een aantal afbeeldingen van de Sandero, die daarop wordt bijgestaan door de nieuwe Logan Sedan.

Lager en breder

Meer dan dat is het niet: wat er in en onder de kap schuilgaat, komen we niet te weten. De nieuwe Sandero geeft in ieder geval een wat robuustere indruk, door de bredere wielkasten en dito schouders. Ook ligt de voorruit iets vlakker en heeft-ie een lagere en meer aflopende daklijn. De spoorbreedte is ook toegenomen ten opzichte van de vorige generatie. Dacia deelt nog geen officiële afmetingen van de auto, maar laat wel weten dat de bodemvrijheid van het model niet gewijzigd is.

Dacia Sandero

De Sandero Stepway, het avontuurlijke broertje, heeft wel een verhoogde bodemvrijheid. Optisch distantieert de Stepway zich van het reguliere model door een bollere motorkap, een verchroomd Stepway-logo onder de grille en wat meer plastic opsmuk rondom de mistlampen.

Logan

Opvallend is natuurlijk de Y-vormige lichtsignatuur (zowel voor als achter) van alle modellen, waarvan de middelste lijn doorloopt in de grilles. Ze maken de auto’s optisch breder. Dat geldt ook voor de nieuwe Dacia Logan. Die is ook langer geworden, heeft een aflopende daklijn en kleinere raamoppervlakken voor een dynamischer uiterlijk. Het uitgaande model was overigens niet in Nederland leverbaar. Of de nieuwe versie wél naar Nederland komt, is nog even onduidelijk.

Dacia spreekt ook nog niet over wat er onder de motorkap van deze nieuwe modellen schuilgaat. Door een gesprek dat Autovisie voerde met de CEO van het merk, kunnen we daar al wel iets over melden. Traditioneel maken de Dacia-modellen gebruik van reeds beproefde Renault-techniek, maar de nieuwe Sandero staat op de nieuwste architectuur van het Franse merk. De Sandero wordt gebouwd op het CMF-B-platform, dat ook voor de nieuwste modellen van Renault wordt gebruikt.

Elektrificatie voor de Sandero

Ook Dacia zal mee moeten doen met de CO2-reductie, en dus staat elektrificatie ook op de Roemeense agenda. Toch komt de Sandero niet direct beschikbaar met elektro-ondersteuning, zo verzekerde de CEO ons. Met het CMF-B-platform, die de basis vormt voor onder andere de hybride Renault Clio, is de Sandero er wel op voorbereid. Toch zal een hybride-aandrijflijn pas na de facelift verschijnen. Het accupakket zal dan plaatsnemen onder de achterbank.

Dacia Sandero

Welke krachtbronnen wél direct in de Sandero verschijnen, deelt de fabrikant op 29 september. Dan weten we hoogstwaarschijnlijk ook meer over de eventuele komst van de Logan naar ons land.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.