Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 10 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Nederlandse overheid biedt rallylegende aan: Lancia Fulvia Coupé Rallye

Jaarlijks neemt de overheid om tal van redenen auto’s in beslag. Deze worden vervolgens verkocht door het Ministerie van Financiën. Hoewel veel auto’s niet echt de moeite waard zijn, duiken er soms pareltjes op in de showroom van Domeinen Roerende Zaken.

Ditmaal staat er wel een heel bijzondere auto te koop: een Lancia Fulvia Coupé Rallye. Via de site van de overheid kun je bieden op de auto. Bied je het hoogste bedrag, dan kun je de auto ophalen. Dit bedrag is overigens niet wat je uiteindelijk moet neerleggen voor jouw verse bolide. Bovenop je bieding komt nog 15 procent ‘opgeld’.

Lancia Fulvia

Lancia produceerde de Fulvia van 1963 tot 1976. Het model was te bestellen in die carrosserievarianten: de vierdeurs Berlina, de tweedeurs Fastback en de tweedeurs Coupé. Met name de Coupé staat in het geheugen van veel rallyliefhebbers gegrift.

Lancia Fulvia, Overheid

Van 1965 tot 1973, met uitzondering van 1970, won het team elk jaar het Italiaans rallykampioenschap. In 1972 kwam de auto als eerste over de finishlijn in het Internationale Kampioenschap voor Contructeurs, dit met twee rondes voorsprong op de concurrentie. De Italiaanse coureur Sandro Munari liet een Porsche 911 S en een Datsun 240Z achter zich.

Prijzig project: Marcel scheurt rond in een Lancia Fulvia Sport 1.3

De kampioen was voor het publiek te koop met een motor die varieerde in slagvolume. Van een 1,1 tot 1,6 liter, de V4 kreeg door de jaren heen steeds meer vermogen en werd beetje bij beetje geavanceerder. In 1967 kwam absolute topmodel uit: de Lancia Fulvia Rallye 1.6 HF. Voor deze FIA-homologatie werd de krachtbron compleet herzien.

De rallylegende bij de overheid

De Italiaanse legende bij de overheid beschikt niet over de krachtigste motorisering, maar over een 1.3 met 93 pk. Het exemplaar komt uit 1974 en is in 1998 ingevoerd in Nederland.

De kilometerteller staat op 12.944 kilometer. Volgens de RDW komt de kilometerstand mogelijk niet overeen. Desondanks ziet de Lancia Fulvia er op het eerste gezicht netjes en origineel uit.

Een echte liefhebbersauto

Autovisie ging enige tijd geleden lang bij Stef Hartogs, hij heeft een soortgelijke Lancia Fulvia Coupé uit 1974 in zijn garage staan. De Italiaanse rallykampioen is niet de enige Lancia die de liefhebber bezit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.