Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 30 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Nederlanders tanken auto minder vol met benzine

Ondanks de accijnsverlaging op benzine en diesel gooien we onze tank nog altijd een stuk minder vol dan normaal. Ook kiezen we vaker voor goedkopere pompstations. Dat blijkt uit een analyse van ING op verzoek van BNR. Tankstations bevestigen dat automobilisten minder uitgeven aan de pomp.

Na de accijnsverlagingen op 1 april zien we nog altijd een duidelijk verschil tussen omzet- en prijsstijging, zegt ING-econoom Marten van Garderen. ING vergeleek de huidige pinomzet bij Nederlandse tankstations met die van september vorig jaar, in die maand zat Nederland niet in lockdown en was er nog geen oorlog in Oekraïne. “De brandstofprijzen liggen 21 procent hoger, terwijl de pinomzet bij tankstations slechts 15 procent is toegenomen.”

We maken minder kilometers en tanken dus minder benzine, diesel of LPG

Dat de omzet achterblijft op de brandstofprijzen komt volgens Van Garderen niet doordat automobilisten minder vaak zijn gaan tanken. Wel doen ze hun tank minder vol, kiezen ze voor goedkopere pompstations en nemen ze vaker de fiets. “We maken dus minder kilometers.”

Goedkoper tanken in het buitenland

Om tanken nog enigszins betaalbaar te maken, kiezen veel overheden voor een accijnsverlaging. Desondanks kost een liter benzine in Nederland (Euro95 E10) vandaag de dag 2,384 euro. In België ben je met 2,082 euro per liter iets goedkoper uit. In Duitsland ben je voor dezelfde liter gemiddeld 2,089 euro kwijt.

benzinestation shell, tanken, benzine
(Afbeelding: Pexels) (Afbeelding: Shell)

Echter gaat per 1 juni – morgen – de prijs in Duitsland met 17,3 cent omlaag. Op een tank van 40 liter ben je dan 18,72 euro goedkoper uit in Duitsland. Hiermee is het voor een deel van Nederland aantrekkelijk om over de grens te gaan tanken.

Dit kan je doen om minder benzine te verbruiken

Naast de goedkoopste plek opzoeken om te tanken, kun je natuurlijk ook zuiniger proberen te rijden. In dit artikel geven we je acht tips waarmee je brandstof kunt besparen.

Thuiswerkers opgelet, tank geen E10!

(Bron: ANP)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.