Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 30 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Hoe sommige Nederlanders hun elektrische auto spotgoedkoop opladen

De prijs van elektriciteit steeg in 2022 flink. Dit was voor veel Nederlanders een reden om niet meer te kiezen voor een vast energiecontract, maar een dynamisch contract. Hierdoor kunnen sommige Nederlanders hun elektrische auto gratis opladen. Sterker nog, als de stroomprijs negatief is, levert het laden van een EV je geld op.

Rekening houden met de actuele stroomprijzen, kan je behoorlijk wat geld besparen – als je een dynamisch energiecontract hebt. De stroomprijs verschilt namelijk per uur.

Elektrische auto goedkoop opladen

Nederlanders met een dynamisch energiecontract en een elektrische auto kunnen hier goed gebruik van maken. Zo kan je vandaag het best je EV tussen 14.00 uur en 15.00 uur opladen. De energie kost dan 0,19 euro per kWh. Om 19.00 uur betaal je 0,33 euro per kWh. Kan je op het juiste moment je EV opladen, dan scheelt het vandaag 14 euro (100 kWh accu). Het is natuurlijk niet mogelijk om 100 kWh in een uur op te laden. Echt goedkoop je EV opladen kan dus vooral als de energieprijs een paar uur laag staat. Houdt wel rekening met de belasting op elektriciteit, dit is altijd 15 cent per kWh stroom (inclusief btw). Genoemde prijzen zijn inclusief belasting en btw. 

Nederlanders gaan slim om met energietarieven

De Telegraaf merkt op dat steeds meer consumenten een dynamisch energiecontract kiezen en gebruik maken van de tariefschommelingen. De schommeling ontstaan door groene energie. Als windparken en zonnepanelen veel opwekken, maar de stroom niet kwijt kunnen, krijg je geld toe om stroom af te nemen. Is er weinig wind en zon, dan stijgt de prijs. Met name bij veel zon daalt de prijs nu flink. Dit komt door het groeiende aantal zonnepanelen.

Nieuwe EU-regels maken het leven bezitters van elektrische auto’s makkelijker

Weet je op het goede moment je elektrische auto op te laden en je was te doen, dan kan zo’n contract voordelig zijn. Heb je een EV, dan kan je heel soms gratis opladen en dus spotgoedkoop rijden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.