Autovisie
Autovisie Nieuws 8 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Nederlander voltooit bizarre wereldreis met elektrische auto

De Nederlander Wiebe Wakker van het project ‘Plug Me In’ is na 1.119 dagen aangekomen op zijn eindbestemming Sydney in Australië. Hij vertrok op 15 maart 2016 vanuit Houten en reed met zijn elektrische auto naar de andere kant van de wereld. Met zijn bizarre trip van 95.000 km door 33 landen wilde Wiebe de mogelijkheden van elektrische mobiliteit aantonen.

“Ik wilde de opinie over elektrisch rijden veranderen en mensen inspireren om elektrisch te gaan rijden door de voordelen van duurzame mobiliteit te laten zien. Als één man naar de andere kant van de wereld kan rijden in een elektrische auto, dan zouden die auto’s ook geschikt moeten zijn voor dagelijks gebruik”, zei hij na aankomst in Sydney.

Wiebe reisde alleen en was afhankelijk van mensen die hem via social media een slaapplek, een maaltijd of stroom voor zijn auto aanboden. Via zijn website plugmeinproject.com kwamen duizenden reacties binnen van mensen die graag wilden helpen.

“Bijna 2.000 mensen uit 45 landen hebben mij onderdak aangeboden. Ook tijdens de reis kreeg ik hulp van alle kanten. In India hielpen locals met het repareren van de auto. Ik ben heel dankbaar voor alle hulp, het heeft me gevormd als persoon.”

Omgebouwde Golf

Wiebe reed met een omgebouwde Volkswagen Golf Variant. De zogenoemde ‘Blue Bandit’ heeft een actieradius van 200 kilometer en verbruikte tijdens de 95.000 km lange trip 17.000 kWh aan stroom. In theorie zou hij minimaal 475 keer hebben moeten laden.

De originele niet-omgebouwde Golf Variant zou 6.785 liter benzine hebben verbruikt tijdens reis van Houten naar Sydney, wat ongeveer 2.355 euro zou hebben gekost. De Nederlandse avonturier redde het uiteindelijk met 300 euro.

Wiebe zegt een boeken te willen schrijven over zijn bijzondere trip die hem in 1.119 dagen van Nederland via West- en Oost-Europa, het Midden-Oosten, India en Zuidoost-Azië naar Australië leidde. Het is de langste reis die iemand ooit in een elektrische auto maakte. Bekijk hier de volledige route die Wiebe heeft afgelegd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.