Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 10 mrt 2021
Leestijd: 1 minuut

Nederland wil sneller volledig van benzine- en dieselauto’s af

Samen met acht andere EU-landen vraagt Nederland de Europese Commissie het laten verdwijnen van auto’s met een verbrandingsmotor te versnellen.

De verkoop van nieuwe auto’s en bestelbusjes die op benzine of diesel rijden, moet sneller en verder ingeperkt. Dat staat in een brief van de negen landen aan het dagelijks EU-bestuur. Dit om bij te dragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot in de Europese Unie.

Verbrandingsmotor rond 2030 in de ban

Als je rekening houdt met de levensduur van auto’s en het bereiken van CO2-neutraliteit in 2050, dan moeten nieuwe auto’s met verbrandingsmotoren rond 2030 worden uitgefaseerd”, zegt demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur). De andere landen die mee willen doen zijn Oostenrijk, België, Luxemburg, Denemarken, Malta, Griekenland, Ierland en Litouwen.

De transportsector is voor een kwart van alle uitstoot van broeikasgassen in de EU verantwoordelijk. Het is tevens een van de grootste veroorzakers van luchtvervuiling in de steden, schrijven de EU-landen. “Het verminderen van de uitstoot door het wegverkeer zal de sleutel zijn want het vervoer over de weg is goed voor circa 70 procent van de totale broeikasgassen in het transport, waarbij lichte bedrijfswagens een vitale rol spelen.”

Klimaatdoel

De EU-landen hebben afgesproken 55 procent minder CO2 te zullen uitstoten in 2030 in vergelijking met 1990. De ambitie is verder om in 2050 helemaal klimaatneutraal te zijn.

VVD-prominent Nijpels: rekeningrijden onontkoombaar

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.